Aquesta paella i la conseqüent recepta ens la van ensenyar en un curs de cuina que va organitzar l’Ajuntament de Mataró al Centre Cívic de Molins, ja fa uns quants anys, va ser molt interessant i per mi molt profitós, portat pel professor i cap de cuina Julian Martínez de l’Hotel-escola de Sant Pol.
Ingredients: ( 4 persones)
400gr d’arròs (millor bomba)
¼ de conill (tallat en 3 o 4 trossos)
¼ de pollastre sense pell (tallat a trossos)
1 sèpia (neta i tallada)
4 gambes
4 escamarlans
8 o 12 musclos i petxines uns 150 o 200 grs.
3 grans d’all tallats ben petits
1 tomàquet
1 pebrot verd
1 pebrot vermell escalivat que posarem al final tallat a tires
Verdures: uns 100 gr. de mongetes tendres,pèsols, carxofes)
Safrà ( poca quantitat 2 o 3 brins) o colorant (1 cullerada)
Brou ( el doble que d’arròs)
Preparació:
1r.- A la paella hi posem l’oli, el conill i el pollastre, prèviament salats, els trossos han de ser petits i hem de deixar que quedin ben enrossits, el foc en aquests moments ha de ser viu.
2n.- Afegir la sèpia, si volem també hi podem posar calamar.
3r.- A continuació l’all ben picat, el pebrot verd, després la mongeta tendre i després el tomàquet (no massa quantitat). El sofregit ha d’estar força estona.
4t.- En aquest moment ja posem el brou que ho cobreixi tot i a continuació el colorant o el safrà i que vagi coent.
5è.- Posem el escamarlant només un minut i els retirem, els guardem per al final.
6è.- Posem els pessols i deixem que vagi coent i es vagi reduint el brou fins obtenir la quantitat necessari per coure l’arròs.
7è.- Opcional en aquest punt podríem pelar les gambes, per afegir-les posteriorment ja pelades i posem un cassó al foc amb una mica de l’oli de sobre del sofregit que estem fent i els caps i les carcasses de les gambes i ho anem aixafant i agafem una mica de líquid de la paella i continuem aixafant, hi posem una mica més de liquid, podem fer servir la mà del morter. Ho traiem del foc i ho deixem infusionar una mica i ja podem afegir aquest brou concentrat que hem fet a la paella.
En el cas que utilitzem un bon brou de peix no seria necessari.
8è.- A continuació posem l’arròs i unes gotes de suc de llimona (fa que els grans d’arròs quedin més solts), si fem servir l’arròs bomba ja no seria necessari posar les gotes de llimona. Quan tirem l’arròs el foc ha de ser viu, més o menys fins a meitat de cocció després s’abaixa fins al final.
9è.- Al cap una estona posem les gambes ja pelades i els musclos, ho provem de sal i si cal en posem més, quan faltin un parell de minuts i posem els escamarlans i les tires de pebrot vermell escalivat.
L’arròs ha d’estar uns 18 minuts. Si veiem quan portem una estona la possible falta d’aigua ho podem tapar amb una tapadora o paper d’alumini.
Quan es comença a cuinar és millor mesurar la quantitat d’arròs i d’aigua o brou, per norma general per 1 part d’arròs el doble de brou o aigua.
També podríem fer servir :
Un brou fet amb els ossos del pollastre i aigua, també podem aprofitar l’aigua d’obrir els musclos o un brou de peix que pot ser més o menys consistent i que tots ells prèviament haurem preparat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada