dimecres, 16 de febrer del 2011

CALÇOTS AL FORN AMB SALSA ROMESCO

Ja és època de calçots, és una mena de ceba tendra, més suau, que és mengen  a la brasa, amb foc molt viu, fins deixar-los ben recremats, de l’interior de la pell ennegrida s’extreu el cor del calçot,  s’agafa el calçot pel cap de munt i es menja sucant-lo amb la salsa de romesco, la qual queda adherida al calçot.

A les cases una manera de poder gaudir dels calçots es fent-los al forn, no és el mateix que fer-los a la brasa, però també estan bons.

Ingredients:

 Uns 15 calçots aproximadament per persona

Salsa de romesco:
50 gr. d’ametlles torrades i pelades
30 gr. d’avellanes torrades i pelades
4 grans d’all
3 o 4 tomàquets madurs
1 o 2 nyores (pebrot de romesco)
1 llesqueta de pa torrat (ajuda a lligar la salsa)
Sal,
Julivert (opcional )
Vinagre ( 2 cullerades)
Oli d’oliva ( uns 200 cl. aprox.)


Preparació

1r.-  Netegem els calçots, per comoditat a l’hora de fer-los, traiem la primera pell i tallem una mica les cues.

2n.-  En una plata de forn amb paper de forn hi posem els calçots, un al costat de l’altre.

3r.- Forn prèviament escalfat, a dalt i baix a 190º més o menys uns 30 minuts , tot depèn de cada forn. Anar mirant de tant en quan, que no es facin massa, els més cuit els podem girar, fins que estiguin cuits.





SALSA ROMESCO


Preparació

1r.- Escalivem els tomàquets i els grans d’all al forn, quan estan tous, deixem que es refredin i els pelem. També els podem fer amb una paella els tomàquets i els alls amb una mica d’oli i tapada, (tot el que ja esta escalivat ho anem traïen), ho hem de coure lentament.
 
2n.- La nyora la podem posar en remull amb aigua la nit anterior, si ho fem amb aigua calenta amb menys estona, es suficient, i al moment la podríem bullir 5 minuts fins que s’infli, deixar refredar, traiem les pepites i aprofitem tota la carn interior.

3r.- En un pot posem el tomàquet i els alls i triturem, posem el pa torrat i la carn de la nyora i tornem a triturar i posem la sal, en aquest moment afegim les ametlles i les avellanes i tornar a triturar de nou. Tot ben triturat, si es vol en aquest moment ho podríem colar, ha de quedar una pasta fina.

4t.-  Al final amb la batedora en marxa incorporem l’oli de mica en mica, perquè la salsa es lligui. El romesco és millor que es deixi reposar i potser millor d’un dia per a l’altre.

El romesco es fa sense posar el vinagre, el vinagre es posa al moment de servir-lo.

Nosaltres podem fer més quantitat de la que necessitem i quan tenim  la pasta fina triturada sense l’oli final i el vinagre, es pot congelar i quan la necessitem la descongelem i posem l’oli i el vinagre.

 
THERMOMIX

Posar en el got tots els ingredients menys l’oli i triturar durant 1 minut, velocitat 9.
Sense temps i a velocitat 4,  anar tirant l’oli damunt de la tapa sense treure el gotet  i abans de servir posar el vinagre.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...