dimecres, 2 de febrer del 2011

ELS CIGRONS, LA SEVA COCCIÓ

El passat divendres a l’aula de cuina de Plaça de Cuba de Mataró van fer un Taller de cuina mediterrània:  els llegums a càrrec de Txus Zubeldia de Cuina Romaní, tractava de la cocció i elaboració tradicional dels llegums.
El taller va ser força interessant, a l’hora que anava fent un estofat de mongetes ens anava explicant totes les propietats de les llegums, la millor manera de cuinar-les i la importància que tenen dins la dieta mediterrània.
Dins la cocció dels cigrons hem de tenir en compte:
1r.- Hem d’esbandir sota el raig dins l’aigüera tots els llegums per treure’ls-hi la pols.
2n.- El remull s’ha de fer amb aigua mineral ben calenta i s’ha d’afegir una cullerada sopera rasa de sal per cada litre d’aigua.
3r.- El remull ha de ser d’un dia per l’altre, s’ha de tenir en compte, sobre tot a l’estiu,  que si la temperatura de la cuina supera els 22º durant la nit els cigrons fermentaran. Ho sabrem perquè fan una escuma un tant bavosa per sobre. Si això passes ja no els podríem fer servir. Per evitar-ho a l’estiu, hem de posar el vol dels cigrons en remull a la nevera i en aquest cas es millor que l’aigua calenta es posi tèbia.
 4t.- Abans de treure’ls de l’aigua del remull s’ha d’afegir una cullerada sopera rasa de bicarbonat per cada litre i remenar ben be i deixar-lo actuar durant 15 minuts exactes.
5è.- Després d’aquests 15 minuts cal rentar-los de nou sota l’aixeta de l’aigüera amb l’ajut d’un escorredor i ja estan llestos per cuinar-los.
6è.- Posem l’ olla amb els cigrons i l’aigua mineral tenint en compte que ha de sobrepassar  com a mínim dos dit per sobre de tot.
7è.- Podem fer un sofregit previ, o posem tot plegat en cru, el temps començarà a comptar quan tot el contingut de l’olla comenci a fer el primer xup-xup.
Hem d’evitar que ‘olla agafi una ebullició molt forta, és millor posar la tapa quan comença a l’ebullició i baixar el foc al mínim.
A partir d’aquest moment és important no destapar l’olla durant els 90 minuts de cocció. Per la qual cosa la tapa que fem servir ha de tapar molt bé.
És important la qualitat dels cigrons, com de totes les llegums, millor ecològiques i de les comarques més properes, el consum dels productes de proximitat, que és el costum i tradició mediterrània.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...