divendres, 25 de febrer del 2011

LES AMANIDES I LES VINAGRETES

 
Ara és l’època de l’escarola i podem fer infinitat d’amanides amb molts ingredients, fugin dels de tota la vida, el tomàquet la ceba, les olives......

Les amanides no només són amb  enciams sinó d’arròs, llegums, pasta, patata, fruites........

Però cada amanida necessita la seva salsa vinagreta, que podem anar variant i adaptant als nostres gustos,la qual podem utilitzar també amb verdures, amb peix, patates, vedella, cargols,........

 La base de la salsa vinagreta són l’oli i el vinagre. Als supermercats o botigues especialitzades trobem infinitat de vinagres: de vi negre, rosat, blanc, de Mòdena,  de Xerès, de cava, de poma (és dels més suaus), sidra........
Els vinagres de vi van molt bé a les amanides d’escarola o fulles arrissades, els de poma anirien bé a les amanides lleugeres.

Les proporcions de la vinagreta:

 *1 part de vinagre (podríem substituir-lo per suc de llimona)
 *3 parts d’oli

 En un vol primer dissoldrem la sal i el pebre amb el vinagre i afegirem l’oli. Hi ho batrem per emulsionar la salsa. Cal remenar-la sempre abans de servir-la.

Si una amanida porta altres ingredients sempre els hem de posar abans de l’oli perquè així aconseguirem que s’emulsioni correctament.

La vinagreta la podem tenir preparada amb antelació, guardada a la nevera ben tapada, fins el moment de servir-la.
Podem utilitzar molts més ingredients: cogombres, tàperes, ou dur, all, mostassa, fruits secs, panses, herbes aromàtiques i fins i tot la mel.


Exemples:

-          Per pasta:
Oli, vinagre, sal, pebre, una mica de sucre, una mica de mostassa

-          Amanida de rucula, escarola, tomàquets confitats.....:
Oli d’oliva, vinagre de poma, unes gotes de balsàmic i mel



-         A les amanides amb formatges:
Oli d’oliva, fruits secs picats, vinagre balsàmic i una mica d’orenga

Altres exemples:
-          Oli de girasol, cacauets prèviament torradetes a la paella i posteriorment a trossos, crostonets de pa, bitxo i vinagre de Mòdena

- Mel, oli d’oliva, pinyons, sèsam i reducció de vinagre de Mòdena (prèviament pinyons i sèsam torrats a la paella)
-All picat, amb suc de llimona i vinagre al 50% cadascun
-Pebrot vermell, pebrot verd, ceba tendra, tot picat
-Alfàbrega fresca amb ceba tendra
-Suc de maduixa amb mel i llimona
-Ametlles amb mel
-Vinagre balsàmic, amb poma rallada i mostassa en gra.
-oli,vinagre de Mòdena,crema de Mòdena, sal,pebre,llimona,1 cullerada de mel i carquinyolis
- Amb mostassa i herbes aromàtiques

Unes vinagretes o salses d’ iogurt:
 

1ª)
Oli
Iogurt natural  (sense sucre)
2 cullerades de mostassa antiga
Sal

Preparació:

En un vol posar el iogurt, la mostassa antiga, remenar i una mica d’oli i sal.

2ª)
Iogurt natural o grec ( sense sucre)
1 cullerada de vinagre de vi blanc chardonnay
Suc de ½ llima o llimona
Sal i pebre.

3ª)

 1 iogurt grec natural
 30 ml. de suc de taronja
 1 polsim de pell de taronja ratllada
 salsa Worcerstershire (Perrins)
 sal i pebre


Barrejar tots els ingredients en un bol fins a aconseguir una textura suau.

Es bona amb marisc i amanides.

4ª)
 1 cullerada de iogurt
 4 cullerades d’oli d’oliva verge
 suc de llimona
 1 cullerada de menta fresca
 un polsim de sucre
 sal i pebre

5ª)
Salsa amanir a l’hivern:

Barreja d’algues ja venen preparades per a amanida
Una mica de miso
Suc de taronja
Mostassa
Oli




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...