El bacallà té pocs greixos però ric en proteïnes i en vitamines i a més té la consideració de plat de quaresma.
La brandada és un plat que es fa pràcticament a tot Catalunya i segons sembla és originari de Catalunya i de la Provença.
Ingredients:
Per: (unes 4 cassoletes)
150 gr. de bacallà esqueixat sec
4 alls
¼ de litre d’oli d’oliva
1 Patata bullida petita
Preparació:
1r.- El dia anterior hem de posar el bacallà amb aigua i pel matí canviar l’aigua.
2n.- En un cassó posem l’oli d’oliva que ha de cobrir el bacallà i els alls i s’ha de confitar (temperatura de confitar 70º), el foc no massa alt, quan comença a fer les bombolles com les del cava en aquest moment la temperatura seria més o menys dels 70º, sempre és millor pecar de menys que de més, aquesta temperatura l’hem de mantenir i a partir d’aquest moment uns 5 minuts , traiem el cassó del foc i ho deixem una estona més, fins i tot ho podríem mantenir d’un dia per a l’altre.
3r.- En un recipient posem el bacallà, els alls i l’oli de la cocció i una mica de patata bullida i ho triturem, de patata bullida més o menys segons el nostre gust.
També podrem posar llet ( uns 50 ml ) en comptes de patata bullida.
Amb aquesta quantitat seria per 4 cassoletes o uns 12 pebrots del piquillo.
Una altra manera de fer la brandada:
300 gr. de bacallà
300 gr. d’oli la meitat d’oliva i l’altra meitat de gira-sol
4 o 5 grans d’all
1r.- En un pot posaríem l’oli i a continuació els grans d’all laminats gruixuts, si volguéssim un bitxo ( és opcional) un cop cuit l’all el trauríem i posaríem el bacallà desfet dins d’un colador que quedi submergit en l’oli i esperaríem a que estigués fet.
2n.- En un recipient posaríem l’all i el bacallà i ho trituraríem amb la batedora i amb l’oli ja fred el tiraríem de mica en mica.
Presentació :
Posaríem la brandada en cassoletes de fang i les posaríem a gratinar uns instants i la acompanyaríem amb torradetes.
També amb pebrots del piquillo, amb patates bullides i buidades, amb torradetes al damunt la brandada, formatge ratllat i ho posaríem a gratinar.
Amb pasta de full, la tallaríem en diferents rectangles amb la punta d’un ganivet faríem un rectangle fi interior, pintar amb ou, repassar el mateix rectangle i posar al forn, pre escalfat a 200º i la cocció a 180º. Un cop fet trauríem la tapa i la farciríem amb la brandada.
Nota: El bacallà el temps de confit seria els 5 minuts per exemple els espàrrecs uns 5 a 6 m. I les cuixetes de pollastre uns 15 minuts, de tota manera dependrà si son més o menys grosses.
THERMOMIX:
1r.- Posem en el vas de la thermomix l’oli i els alls y programem 5 minuts temperatura varoma, velocitat 4. Parem la màquina i baixem l’all de les parets.
2n.- Afegim el bacallà i posem velocitat 4 , sense temperatura, i anem pujant fins a vel. 6 més o menys un 35 seg.
També podríem afegir la llet ( uns 50 ml) per la boca del vas fins obtenir una brandada homogènia, provaríem la salabró i si fos necessari rectificaríem de sal.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada