dimecres, 28 de desembre de 2011

MENÚ DE SANT ESTEVE

Antigament els canelons eren el plat principal del dia de Sant Esteve, perquè s’aprofitaven totes les sobres del dia de Nadal i amb aquestes feien el farciment dels canelons. A casa tradicionalment formen part del menú d’aquest dia.

Els canelons tenen una elaboració força llarga, per la qual cosa ho podem fer en etapes i a l’últim moment preparem la beixamel, perquè sinó aquesta se’ns espassaria molt i ja per acabar els posem a gratinar.

Ja fa un temps que des de que vaig assistir a una classe de cuina de Nadal de la Mireia Carbó, els faig tal com ens els va explicar. Els preparo uns dies abans i els congelo, la nit del dia de Nadal els trec del congelador i el dia de Sant Esteve només haig de fer la beixamel.

Aquest anys hem acompanyat els canalons amb un aperitiu d’ olives farcides ( compro les olives verdes sense pinyol, baixes amb sal i els hi vaig col·locant un trosset d’anxova a cada una d’elles), unes patates, unes escopinyes, unes navalles a la planxa i uns rovellons amb calamar i de segon uns llagostins al forn.



ELS CANELONS DE SANT ESTEVE


Ingredients: ( per a uns 40 canelons)

1 pit de pollastre desossat i sense pell
1 cuixa de pollastre desossada i sense pell
400 gr. de carn de vedella (jarret, rodó, culata de l'espatlla)
350 gr. de carn de porc (del coll o llom d dos colors)
2 tomàquets sense llavors
2 cebes
2 pastanagues
1 porro
4 grans d'all
100 ml de vi ranci (també pot ser brandi)
50 gr. de foie-gras
Oli d'oliva verge
2 llesques de pa (de motllo o de pagès)
200 ml de llet
Nou moscada
Sal i pebre
Pasta per als canelons (uns 40)

Per a la beixamel:

 60 gr. de mantega
 60 gr. de farina
 3/4 l de llet (aproximadament)
 sal i pebre
 formatge emmental ratllat

Tallar a trossos regulars el pollastre, la vedella i el porc. Posar en una safata que pugui anar al forn.

Netejar i pelar totes les verdures i tallar-les a trossos regulars. Afegir a la safata.

Salar, pebrar i tirar-hi un bon raig d'oli d'oliva, afegir nou moscada en pols, remenar amb les mans netes per tal que quedi tot impregnat.

Enfornar a 180ºC (dalt i baix) durant una hora o una hora i mitja. Remenar a mitja cocció.
Passat el temps afegir-hi un bon raig de vi ranci o brandi, remenar i continuar la cocció mitja hora més.

Fora del forn barrejar-hi el pa sense crosta i remullat en la llet i el foie-gras. Triturar-ho tot amb l'ajut d'un braç mecànic (millor que no sigui amb una thermomix per què queda massa fi). Corregir de sal i pebre.

Bullir la pasta de canelons. La proporció és de 1 litre i 10 gr. de sal per cada 100 gr. de pasta.
Un cop l'aigua bulli la remenem i quan formi un remolí hi anem tirant les plaques dels canelons una a una. Es aconsellable no bullir més de 20 plaques cada cop. A la pasta també es bo escursar el temps de cocció uns 2 minuts.

Per fer la beixamel:

Desfeu la mantega en una cassola alta al foc. Afegir la farina i quan rossegi anar afegint la llet poc a poc i sense deixar de remenar amb ajut d'un batedor de vares (però sense batre, sols remenar). Tanta com sigui necessària per aconseguir una salsa fina (que no sigui espessa per què un cop enfornats els canelons s'espesseix més i fa carregosos els canelons). Rectifiqueu de sal i pebre. No hi posem nou moscada per que ja li hem posat al farcit.

En una safata que pugui anar al forn posar una capa fina de beixamel al fons, anar col·locant els canelons amb la junta cap amunt (així no es desfaran als treure'ls), cobrir-los amb la resta de beixamel i afegir-hi per sobre el formatge ratllat i uns trossets de mantega.

Gratineu abans de servir, quan els posem al forn la plata la posem una mica lluny del gratinador.

En el meu cas la beixamel l’he fet amb un litre de llet i a la thermomix.


 De segon uns llagostins que ja fa temps vaig veure en un bloc de cuina i que ja havia provat i estan molt bons, per sucar-hi força pa.

LLAGOSTINS AL FORN:

Són uns llagostins molt fàcil de fer, només t’has d’entretenir en pelar-los

Ingredients:

1 kg de llagostins frescos o congelats

2o 3 alls picats ( fins i tot podríem fer servir all deshidratat)

Sal, pebre, oli d’oliva de primera premsada en fred, un bon raig de brandi, Porto, Xeres......

Preparació:

1.Pelar els llagostins, deixant el cap i el final de la cua.

2.Es posen en una plata de forn.

3.Salpebrar, posar l’oli d’oliva i el brandi pel damunt.

4.Col.locar la plata al forn, prèviament escalfat a uns 200º, els deixant només 10 minuts i els servin a la mateixa plata.


Cap comentari:

Publica un comentari

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...