dimarts, 27 de desembre del 2011

MENÚ DE NADAL


Tota la meva vida el menú del dia de Nadal ha estat el mateix, bé amb alguna modificació, però el que mai ha faltat ha estat l’escudella i la carn d’olla i a continuació el pollastre,  però l'hem menjat guisat de diferents maneres amb uns escamarlans o uns llagostins, al forn..... Últimament el pollastre el fem farcit al forn.

L’ESCUDELLA I CARN D’OLLA  DE NADAL



La paraula escudella es refereix al bol amb què a l’Edat Mitjana es servien les sopes i plats amb salsa, més tard el continent va passar a anomenar el contingut. És un brou típic de Catalunya.
Té l’origen en les famílies pageses que bullien les restes de la collita i altres aliments que arreplegaven del rebost.
Era un plat de diari tant al camp com a la ciutat. Hi ha versions de diari ( amb més hortalisses i més ossos i menys carn) i de festa fins arribar a la gran escudella i carn d’olla de Nadal.
Ha estat un plat interclassista, que es feia tant entre els obrers, pagesos, com a les cases bones i fins i tot als restaurants, és a dir és un plat emblemàtic de moltes generacions.
La recepta de l’escudella tal i com la coneixem actualment és força recent. Ja que té patata que és un ingredient més recent procedent del descobriment d’Amèrica, també fa un temps se li posava mongetes que també eren d’origen americà. Primer ens mengem l’escudella i després la carn d’olla.
Al Nadal és típic menjar la sopa amb galets de grans dimensions (de vegades farcits de carn picada) que no són gaire habituals en cap altre moment de l'any. Ja que a la resta de l’any la mengem amb fideus....
És un plat tradicional i no té una recepta concreta, ja que cada família o poble té la seva manera de fer-la.

Ingredients: ( 8 o 9 persones)

Vegetals:

2 naps, 2 xirivies, 2 pastanagues,1 ceba grossa,  unes bledes, àpid, 3 patates grosses més o menys uns 300 gr, 1 col (millor tipus paperina) 2 porros i 1 tros de carbassa.

Carn:

¼ de gallina de la part de dalt, també pot ser pollastre, 2 ossos de vedella (genoll.....), 1 os de porc ( de l’espinada),  1 tros de cansalada da viada, botifarres blanques crues (2),  botifarres negres (2), 1 tros de vedella "conillet", ½ peu de porc (opcional)  i 1 tros d’orella (opcional).

Per fer la pilota

250 gr de carn picada de vedella i 250 gr de carn picada de porc, 1 0 2 alls i julivert picats, també pa rallat o pa remullat amb llet o llet de civada, farina, 1 ou  i sal .
½ kg de cigrons( en el meu cas ja cuits)

També es poden posar unes mongetes cuites aixafades per espessir una mica l’escudella.

Pasta: Galets grossos de Nadal ¼ de kg.

 
Preparació:

1.Rentar la gallina, els ossos.........

2.Posarem al foc una olla ben gran, amb l’aigua freda i les carns: la gallina, els ossos, la vedella, la cansalada viada, el peu de porc i l’orella(opcional).

3.Quan comença a bullir, ho hem d’escumar, es a dir retirar l’espuma i les impureses que pugem a la superfície de l’olla. Ho tapem i deixem que cogui una bona estona, unes dos hores a foc lent.

4.Passat aquest temps Posem les verdures: el nap, la xirivia, el porro i la ceba i quan bulli tornem a escumar.

5.Mentre tant preparem la pilota:

En un recipient barregem les carns picades de vedella i de porc, l’all i el julivert picat i la molla de pa prèviament remullada amb llet, la sal i el pebre i ho aixafem amb una forquilla, afegim l’ou batut i ho treballem bé i ja passem a donar forma a la clàssica pilota, una forma una mica ovalada i a continuació l’enfarinem. En el meu cas fem pilotes individuals.

6.Ja passem a posar a l’olla la pilota o pilotes i la botifarra blanca.

7.A continuació posem les patates tallades a trossos grans, la pastanaga, la col, l’àpid, la carbassa i les bledes i deixem bullir uns 30 minuts bé.

8.A l’últim moment posem la botifarra negre i els cigrons ja cuits.

9.Quan ja tenim el brou apunt passem pel colador el brou a una altre olla que la tenim al foc i quan comença a bullir i tirem els galets, hi ho deixem bullir fins que estiguin fets els galets.
L’escudella l’hem de servir ben calenta



Després en una safata posem les verdures: la patata, la pastanaga, la col, les bledes i els cigrons i en una altra posem la carn d’olla.





L’escudella la podem començar a preparar amb tranquil·litat el dia anterior, jo preparar-ho la primera part i pel dia de Nadal a partir de posar la pilota..........

Després de menjar l'escudella i mentre portem a taula les verdures i la carn d'olla hem preparat una AMANIDA BIJOU .

 
Ingredients:

½ escarola, 1 poma, ½ magrana, 150 gr de salmó fumat, 20 gr de pinyons, 20gr d’ametlles filetejades, llimona i 3 tronquet de cranc (opcional).

Vinagreta: 3 cullerades de vinagre de xerès, 9 cullerades d’oli d’oliva o de gira-sol sempre de primera premsada en fred, sal i mostassa.

Preparació:
Pelar la poma, tallar-la a daus i regar amb suc de llimona.
Amb una mica d’oli fregir els fruits secs i passar-los a paper absorbent.
Plata: Posar l’escarola, la poma, posar pel damunt els granets de magrana, els fruits secs, el salmó i els tronquets de crans a trossets (opcional).
Posar pel damunt la vinagreta o servir-la en una salsera.

POLLASTRE FARCIT AL FORN:



Ingredients:

1 pollastre sencer
Sal, oli, pebre, brandi
Farciment: 1 poma, 1 branca de romaní i farigola , oli de tòfona uns 50 gr.

Preparació:

1.Netejar el pollastre buit de dins
2.Rentem i traiem el cor de la poma, salpebrem el pollastre li posem la poma sencera a dins, la branca de romaní i farigola i l’oli de tòfona.
3.Posar el pollastre en una safata i l’untem d’oli pel damunt i al posem al forn prèviament escalfat a uns 200º  i l’introduïm al forn  es calcula uns 50 minuts per quilo, la temperatura de cocció del forn a uns 170º, quan falten uns 30 minuts posar pel damunt el brandi. Punxar per veure si esta cuit. Al final podríem posar uns instant només a gratinar.

El pollastre el podem acompanyar amb un CREMÓS DE POMA:  

Coeu la poma o pomes al forn, pelades i trossejades a grills, amb sucre i brandi, a 180º uns 10 o 12 minuts. Triturar-les amb mantega freda amb la poma calenta. Ho podem fer amb la thermomix.
Per dues pomes uns 40 gr de mantega.
Millor servir-lo fred.

I les postres van canviant uns anys pinya, gelat i ja per acabar els torrons i les neules, evidentment les millors neules les de la Casa Graupera de Mataró, Mestres Neulers des de l’any 1895.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...