diumenge, 6 de gener del 2013

TORTELL DE REIS




El tortell és típic de la cuina catalana. És característic dels dies de festa, el típic tortell de nata dels diumenges i per a dates assenyalades el del Dia de Reis o el de Sant Antoni.

El tortell de reis té forma d’anella més o menys rodona o ovalada, la seva massa és la de brioix i el tradicional farciment el massapà, decorat amb fruita confitada per sobre. Aquest tortell té amagades una fava i una figureta normalment un rei.

Segons la tradició aquell que troba el rei en el seu tros és coronat rei, amb la corona que decora el centre del tortell, mentre qui troba la fava és a qui li toca pagar el tortell.

Poso la recepta amb la massa feta amb la thermomix que ens facilita molt la seva elaboració.

Potser el més important és deixar fer les llevades ben fetes, sense pressa, una bona part de l’ èxit  d’aquesta recepta recau en això.

Amb aquesta quantitat d’ingredient surt un tortell grosset a dos de petits

Ingredients:

150 gr sucre fi
Pell de ½ taronja sense la part blanca
Pell de ½ llimona sense la part blanca
100 gr de llet a temperatura natural
2 ous
Sal
2 cullerades d’anís
30 gr de llevat de forner
125 gr de mantega pomada
550 gr de farina

Per decorar:
1 ou batut
Fruita confitada o ametlles crues filetejades
Sucre normal

Per fer el massapà:
150 gr d’ametlla en pols
100 gr de sucre
1 clara d’ou
50 ml. d’aigua

El massapà ja el podríem tenir preparat abans de començar el tortell.

En un cassó posar el sucre i l’aigua. Remenar fins que arrenqui el bull. Afegir en aquest moment l’ametlla en pols i anar remenant uns 2 minuts fins que la massa es desprèn de les parets del recipient. Retirar del foc i deixar refredar.

Un cop freda la pasta, afegir una clara d’ou sense batre. Barrejar-ho i deixar reposar a la nevera almenys unes 2 hores o fins l’endemà.


Preparació:

1r. Ratllar el sucre 30 segons a velocitat 5-10, afegir les pells de taronja i llimona i ratllar 30 segons velocitat 5-10, baixar de les parets del vas.

2n. Afegir el 2 ous, l’oli, la llet, el llevat i l’anís, barrejar 4 segons velocitat 3 i programar 2 minuts temperatura 37º velocitat 2.

3r. Afegir la farina, barrejar 4 segons velocitat 6 i programar 2 minuts velocitat espiga. Ha de quedar una massa fina.

4t. Deixar reposar en un bol i tapat amb un drap en un racó que no passi aire, fins que dobli el seu volum com més estona millor. ( més o menys unes 2 hores).

6è. Estiraríem la massa fent més o menys un rectangle al mig del qual hi posaríem el massapà, ho enrotllaríem i amb les mans l’aniríem fent rodar fins aconseguir la mida i uniríem els dos extrems. Pot quedar una corona d’uns 35 cms.

7è. Col·locar-lo a la safata del forn, folrada amb paper de forn o làmina de silicona. Pintar-lo amb l’ou batut, i guarnir-lo amb les fruites confitades, ametlles laminades i el sucre humit i deixar reposar fins que dobli el seu volum, més o menys uns 20 minuts.

8è. Posar al forn prèviament escalfat a 180º (amb un recipient amb aigua dins del forn) entre 20 i 30 minuts, de tota manera cal vigilar-lo, no tots els forns tenen la mateixa potència.

També podríem pre-escalfar el forn a temperatura més alta a 200º  i baixar la temperatura a 180º després dels 5 minuts de cocció i el fornejaríem entre 15-20.

I no ens oblidem de posar el rei i la fava!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...