dimarts, 22 d’abril del 2014

CREMA DE COLRAVE



Aquest any he descobert la colrave i he fet algunes receptes com aquesta amanida i una cullera de taronja, colrave, pinyons i vinagreta de mel per un aperitiu.

És pot menjar cru o cuit pertany a la família de les cols, les coliflors, els bròquils, els raves,...

Aquesta crema la vaig trobar molt bona, i en poso dues maneres amb patata i sense.

Les fulles més tendres les vaig utilitzar per decorar el plat, també hi podríem posar llavors de sèsam torrades, uns germinats d’alfals, pipes o unes avellanes torrades i triturades.

Ingredients: 4 persones

3 o 4 colraves ( uns 600 g)
2 cebes mitjanes
1 o 2 gra d’alls
600 ml d’aigua o un brou suau de verdures o au.
200 ml de beguda vegetal civada, soja o llet de cabra o vaca
3 cullerades d’oli
Sal marina

Preparació:

Netejar i pelar ceba i tallar-la a daus

Netejar i pelar l’all

Netejarem el colrave li traurem les fulles i reservarem les petites i més tendres per decorar el plat. Pelarem el bulb i el tallarem a trossos.

Agafarem una olla i posarem l’aigua o el brou, en el meu cas l’aigua perquè volia trobar tot el gust del colrave, quan aquesta bulli hi posarem la ceba, l’all i el colrave i la sal i ho deixarem bullir entre 15 i 20 minuts, fins que el colrave el tinguem cuit, en aquest moment i afegirem l’oli i la crema vegetal i ho triturem, rectifiquem de sal. El servim acompanyat de les fulles de colrave filetejades.

A l’altra manera que vaig trobar amb patata:

Ingredients:

3 colraves
1 ceba
1 gra d’all
1 patata.

L’aigua o el brou suau, més o menys fins cobrir els ingredients, si ens agrada més liquida hi posem més quantitat de líquid o posteriorment traiem el que sobra abans de triturar i l’afegim posteriorment fins a la textura de crema que ens agradi.

Preparació bàsicament és la mateixa de la recepta anterior pelant i tallant a daus la ceba i el colrave, col·locant l’olla al foc amb l’aigua i un cop arrenca el bull posem els ingredients i la sal, ho deixem bullir entre els 15 o 20 minuts i triturem.

dilluns, 21 d’abril del 2014

HAMBURGUESES O BUNYOLS DE PATATA I COL AMB SÈSAM



Aquesta recepta la vaig veure al bloc de cuina llepadits,  a casa tenia tots els ingredients i em vaig decidir a fer-la una nova manera de menjar la patata i la col i fins i tot si ho fem con unes bunyols petits ens pot servir com un aperitiu.

Dir-vos com sempre que hem de consumir els productes de temporada i de proximitat i si a més a més són ecològics res millor per a la nostra salut pensem que som el que mengem i a més som d’on mengem.

Ingredients: ( 4 persones)

10 fulles de col arrissada
1 ceba o ceba tendra
4 patates
2 cullerades d’oli d’oliva verga extra
1 culleradeta de cúrcuma
1 culleradeta de comi
Sal marina, sèsam i pipes...

Preparació:

Primer netegem les fulles de col i en una olla i quan l’aigua comença a bullir hi posem les fulles de col i les bullim més o menys uns 5 minuts i les traiem de  l’olla, a la mateixa aigua hi bullim les patates prèviament netes, pelades i trossejades i les tenim de 15 a 20 minuts.

Amb la col i les patates fem un puré.

En una paella posem una mica d’oli i un cop netejada i tallada la ceba tallada a juliana i la sofregim. Un cop feta l’afegim al puré que havíem preparat amb la patata i la col i en aquest moment afegim les especies i la sal, si no tenim les especies també queden molt bones.

Preescalfem el forn a 180º.

Amb la barreja que teníem preparada fem unes boles depenent si volem preparar unes hamburgueses o uns bunyols serà més o menys grosses i les aplanem.

Les anem posant en una plata de forn amb paper vegetal i al damunt els hi posem el sèsam i/o pipes de girasol i ja per acabar ho posem al forn a gratinar, amb uns 5 minuts serà suficient.

Les podríem tenir prèviament preparades i al moment de menjar-les acabar-les de fer al forn per escalfar-les i gratinar-les.

Proveu-les estan molt bones.

diumenge, 20 d’abril del 2014

AMANIDA DE MADUIXES, TOMÀQUETS CIREROLS I PERNIL




Aquesta amanida la vam menjar al restaurant Flor de Cera de Mataró, ara fa uns dies, és va agradar molt, és una amanida molt senzilla i saludable i que ja la podem fer amb les primeres maduixes o maduixots, ja que al Maresme ja les comencem a tenir i són ecològiques com en el meu cas molt millor.

És important posar una quantitat important de pernil ibèric o de gla per persona

Ingredients:

Enciams variats
3 tomàquets cirerols per persona
4 maduixes
50 gr de pernil ibèric més o menys per persona

Vinagreta:
Sal marina, oli d’oliva verge extra, vinagre de Mòdena i una culleradeta de mostassa i de mel.

Preparació:

Netegem els diferents tipus d’enciam i els tallem a juliana.

Netegem i tallem els tomàquets cirerols en dos meitats.

Netegem i tallem les maduixes en dos o quatre meitats depèn de la mida

Preparem la vinagreta: amb l’oli, la sal marina, el vinagre de Mòdena, una cullereta de mostassa i una cullereta petita de mel i ho emulsionem tot bé. 

Un cop tenim la amanida preparada en cada plat, en una paella sense oli posem el pernil ibèric o d’aglà tallat en daus petits i els saltegem uns instants i el posem per damunt de l’amanida i ja el podem servir

dissabte, 19 d’abril del 2014

ORADA AMB CREMÓS DE BROQUIL I PENQUES DE BLEDES AMB PERNIL




Aquesta recepta la van fer al programa cuines de TV3, és senzilla, bona i saludable.

Just quan la vaig veure a casa tenia un bròquil ecològic i unes bledes i a l’anar a comprar vaig trobar una orada salvatge i amb vaig disposar a fer la recepta.

A la recepta hi utilitzava crema de llet que vaig substituir per la crema de civada.

Ingredients: 4 persones

4 supremes d’orada
1 bròquil petit
4 penques de bledes
50 dl de crema de llet o de civada
50 gr de pernil de gla
Sal marina, oli d’oliva i ruca

Preparació:

Per començar en una cassola amb aigua bullint, escaldem el bròquil durant 3 minuts i el refredem  en un bol amb aigua i gel. Seguidament, el posem en un bol amb la crema de llet o de civada i ho triturem amb la batedora o amb la thermomix i el reservem.

A continuació, en una paella calenta amb una mica d’oli marquem els talls d’orada més o menys un cinc minuts per cada banda de tota manera dependrà de la mida.

Tot seguit en una altra paella amb una mica d’oli, saltem les penques de bledes tallades a trossos junt amb el pernil durant uns 4 minuts i ho reservem.

Finalment escalfem el cremós de bròquil.

I ja per acabar presentem el plat posant primer el cremós de bròquil a sobre el saltat de pernil i bledes i posaríem al damunt l’orada i una mica de ruca, en el meu cas no en tenia.

dijous, 10 d’abril del 2014

TÈCNIQUES DE COCCIÓ DE LA CARXOFA




Seguint amb la campanya de collits a casa que es porta a terme a Mataró a la Plaça de Cuba i el taller d’aquesta setmana va ser amb el restaurant Sangiovese i les verdures Ribosa de Cals Frares, per tal de promocionar els productes de proximitat i de temporada.

Va ser tot un plaer assistir a aquests taller amb la xef  Pepi Sanchez que ens va explicar les tècniques de la cocció de la carxofa, aquesta verdura tan magnifica que trobem al Maresme
Les setmanes passades van ser aquests pèsols ofegats o aquestes faves anisades.

BULLIDA:

Per bullir les carxofes, les netegem i les posem directament amb aigua barrejada amb farina, és a dir, en un blanc, que s’utilitza en el llenguatge culinari.
Les fem bullir tapades uns 20 o 25 minuts, fins que estiguin cuites. Després les triturem i les passem pel xino.
Si conservem l’aigua de cocció tindrem una crema de carxofes, si l’escorrem bé tindrem un puré de carxofes.
Mentre netegem les carxofes per evitar que se’ns tornin negres, per evitar que s’oxidin les posem en un recipient amb aigua i força julivert
Exemples de plats:
Crema de carxofa amb escuma de foie, amb xips de pernil i cloïsses..
Per fer l’escuma de foie amb un sifó:
Amb una quantitat important d’escuma a la cuina de casa les quantitats haurien de ser petites:
400 g de foie
500 g de brou de verdures o brou suau d’au
Sal, pebre i una mica de sucre
També podríem fer unes supremes de lluç en camisa de pernil fetes al forn amb un puré de carxofes.

CONFITADA:

 Les va confitar en una preparació que es diu Barigoulle:

Ingredients: per 4 persones

8  carxofes
1 pastanaga
¼ de ceba
1 litre d’oli
2 alls
½ got de vi blanc
Uns grans de pebre negre
Farigola
Sal

Preparació:
Netegem les carxofes, quan són molt tendres les posaren senceres i sinó obertes i tret el pèl i les anirem posant en un recipient amb aigua i unes branques de julivert perquè no s’oxidin.
Mentre tant tallarem la pastanaga a rodanxes, la ceba a juliana i posarem la resta d’ingredients en un cassó petit, ho posem alfoc lent i tapat durant uns 20 o 25 minuts.
Aquestes carxofes es poden conservar dins del mateix oli a la nevera ben tapades.
Amb aquestes carxofes podem fer una amanida, una guarnició d’un plat, un farcit, etc.......
L’oli el podem aprofitar en una amanida que porti carxofa, colat, o per tornar a confitar.
Exemples de plats:
Amanida de carxofes confitades amb pernil d’ànec i pipes.
Calamarsets saltejats amb carxofes, alls tendres i rossinyol.


CRUA

Per fer-les servir crues és import que siguin molt tendres, primer les netegem i els hi traurem els pèls i les posem en un recipient amb aigua i julivert o bé amb llimona. Les tallem posteriorment amb una mandolina, màquina de tallar embotit o manualment molt fines i les tornem a posar amb l’aigua amb el julivert o la llimona fins que sigui el moment de servir-la.
La presentació de l’amanida va ser amb pernil d’ànec fent els pètal d’una flor i en el centre els diferents enciams i les xips de carxofa crues que traurem i assecarem just al moment de servir-la, amb làmines de parmesà pel damunt i pipes de girasol torrades pel damunt. També la podríem fer amb uns encenalls de foie. La vinagreta està molt bé amb vinagre balsàmic que li dona el punt dolç i també estaria bé amb suc de llimona.

TEMPURA:

Les netegem i les posarem amb aigua i julivert o llimona i prepararem la tempura barrejant farina d’arròs amb farina de blat normal i amb aigua amb gas ben freda fins aconseguir una pasta de textura lleugera i la posem a la nevera fins el moment de recobrir les carxofes. Les fregirem amb l’oli a uns 180º.
És molt bona la tempura de carxofes i calçots amb romesco. Com a guarnició de peix o carn: Entrecot amb salsa de pebre i unes carxofes o un rap amb salsa de safra i carxofes.

BAIXA TEMPERATURA:

Aquesta forma de cocció ens va explicar que era complicada i bàsicament en els restaurants si que és fàcil de fer en canvi en una casa molt complicada.
És cuinar-la al buit durant 45 minuts a 95º. Es netegen com ho hem fet anteriorment i les posem en una bossa de cocció amb oli i sal. Es cuinen en un forn de vapor a 95º o bé en un bany maria a temperatura controlada, no pot passar de la temperatura.
El resultat són unes carxofes espectaculars en sabor, perquè o perden res en la cocció, queden totalment concentrades en sabor i amb una textura mil fina.
Després de cuites les hem de posar en gel per tallar la cocció.
I les podem utilitzar com les confitades.
Exemple:
Orada salvatge amb carxofes, avellanes i pernil ibèric

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...