El fajol o blat sarraí, el coneixem poc, no es tracta
d’un autèntic cereal, però se’n fa el mateix ús, és originari de l’Àsia
central.
Tradicionalment es feia
servir de pinso per als animals i també en algunes regions per fer pa. A partir
dels anys 80 el conreu per a consum humà va ressorgir per tal de dur a terme
una nutrició equilibrada i natural.
És important que el coneguem
i és important també incorporar-lo a la nostra dieta. Reforça els budells i
conté rutina, un bioflavonoide essencial per al bon estat del sistema
circulatori.
Té un gust fort i
lleugerament dolç, és ideal pel fred, perquè escalfa molt l’organisme i per
aquest motiu és millor consumir-lo a la tardor i a l’hivern.
També el poden prendre els celíacs
ja que no conté gluten i seria bo que l’incorporessin a la seva dieta.
Tenia ganes d’utilitzar-lo
per veure si ens agradava i al fer aquesta recepta al programa Cuines de TV3 em
vaig decidir a provar-lo.
Ingredients: (
Per 4 persones)
120 g de fajol en gra
100 g de panses
100 g de pinyons
6 grans d’all
800 g d’espinacs
4 c/s de salsa
Preparació:
Per començar posem el fajol
en un bol en aigua abundant durant com a mínim unes 3 hores.
Mentrestant piquem els alls,
escalfem un rajolí d’oli en una paella, on afegim els alls picats, els pinyons
i les panses i ho salpem a foc mitjà durant un minut. Seguidament hi posaré els
espinacs i un polsim de sal fins que els espinacs estiguin cuits.
A continuació escorrem el
fajol i el posem en un recipient juntament amb la salsa de soja i dues
cullerades del saltat d’espinacs. Després cobrim el fajol amb aigua i ho
triturem tot amb la batedora.
Tot seguit, untem amb una
mica d’oli una paella o crepera i ho deixem escalfar, quan estigui calenta i
tirem un cullerot de massa de fajol i amb l’ajuda d’una cullera, l’estenem a la
paella fen la forma rodona i ho deixem coure uns 30 segons, finalment passem
una espàtula fina per sota i si veiem que es desenganxa la girem o ens ajudem
d’un plat com si fos una truita i fem el mateix amb l’altra cara.
Així fem les següents creps
depenent les nostres gustos les podem fer més fines o més gruixudes.
I ja per acabar emplatem la
crep, posant el saltat d’espinacs al damunt, l’enrotllem i la tallem per la
meitat
Ostres! questa recepta vaig veure-la al programa de Cuines de TV3 fa unes setmanes, http://www.tv3.cat/cuines/recepta/crep-de-fajol-amb-espinacs-a-la-catalana/8664
ResponElimina