L’orxata és el nom que utilitzem per a diversos tipus de begudes vegetals. La podem fer de xufles, ordi, ametlles, avellanes o arròs.
Al País Valencià la més popular és l’orxata de xufles, que la fan amb aigua, xufles i sucre. Es serveix molt freda o granissada. L’orxata té un elevat contingut de midó, greixos, sucres i proteïnes. També és rica amb minerals i vitamines, com els fòsfor, el potassi i les vitamines E i C.
Producte vinculat a l’horta valenciana, bàsicament a l’horta al nord de la ciutat de València.
És una beguda dolça i refrescant associada a les calors de l’estiu. És diürètica i facilita la digestió.
Jo la faig amb la thermomix, però també la podem fer amb un turmix.
Ingredients:
200 o 250 gr de xufles
700 gr d’aigua mineral
300 gr amb glaçons
110 gr de sucre o sucre de canya o 5 cullerades de xarop d’atzavara (uns 60 gr.)
Preparació:
1r Netegem i rentem bé les xufles
2n Les posem en un recipient amb aigua suficient per cobrir-les, aproximadament de 8 a 12 hores, per aconseguir la seva hidratació. Li podem canviar l’aigua més d’una vegada. Quan les hidratem és important utilitzar aigua mineral. Després tirem l’aigua.
3r. Posem tots els ingredients als vas de la thermomix menys l’aigua i ho triturem durant 2 m. a velocitat 5-7-9 de manera progresiva, ajundant-nos amb l’espàtula.
4t. Quan ho tenim tot ben triturat i afegim l’aigua una mica al nostre gust.
5è Per últim ho colem amb un colador de tela o amb un colador xinés amb un drap de cotó.
L’hem de posar immediatament a la nevera i consumir-la el mateix dia sinó es fa malbé.
Abans de servir millor remenar una mica perquè la pasta queda dipositada al fons.
Aquest cop l’he preparada amb el xarop d’atzavara (sirope d’agave), un edulcorant natural una alternativa saludable, en comptes del sucre i la quantitat depèn si ens agrada més o menys dolça.
També hi podríem posar pell de llimona ratllada o canyella.
yobavi ja ha dit que l'havíem de fer aquesta!!!
ResponElimina