diumenge, 14 d’agost del 2011

ELS TOMÀQUETS, ELS PROTAGONISTES DE L'ESTIU


Les tomaqueres són originaries de la zona andina de Xile i Perú, d’allà es va estendre per tota l’Amèrica Central i del Sud, van ser cultivades pels maies i els asteques. Amb la llengua dels asteques significava fruit inflat.

A les hortes del Maresme els pèsols són els protagonistes de la primavera i els tomàquets els protagonistes de l’estiu, és el producte estrella de les hortes del Maresme. Els més apreciats els de Montserrat i el  Pometa.

Hem de consumir els productes de l’horta del Maresme, productes de temporada de proximitat, de qualitat i frescos, collits el mateix dia o l’anterior per la qual cosa tenen més vitamines i més nutrients.

El principal component del tomàquet és l’aigua, el seu contingut amb sucre és lleugerament superior a la resta de verdures. La seva importància recau en l’elevada aportació de vitamines, minerals i fibra.

Als mercats del Maresme hem pogut trobar totes aquestes varietats:

El tomàquet de Montserrat o de rosa és una hortalissa delicada i de baixa productivitat, de gran calibre, força buit per dintre, amb poca polpa i de color extern rosa, que presenta forma de carbassa, amb ondulacions arrodonides i suaus, de sabor dolç i refrescant, pell cruixent i amb poca polpa. Aquestes característiques el fan idoni per a les amanides i per ser farcits.


El tomàquet pometa, tomàquet d'amanir, sense un punt d'acidesa. És una de les joies gastronòmiques del Maresme. Quan està madur presenta un color vermell intens sense taques ni solcs, mantenint una forma arrodonida.
Tot i ser una varietat autòctona, el fet de ser poc productiva davant de les actuals varietats híbrides de tomàquet, fa que malgrat que s'està recuperant des de fa pocs anys, encara avui sigui força desconeguda i amb una producció limitada.


El tomàquet pebrot, es allargat i evidentment amb forma de pebrot, té poques llavors, carn atapeïda i gust boníssim. Amanit amb un bon raig d’oli i sal o acompanyant formatge fresc de cabra i ben madur també per fer gaspatxos..




El tomàquet  xerri, la seva mida i forma ens recorden les cireres, en angles “cherry”. Els dels nostres mercats en forma esfèrica, de color vermell intens. En forma de pera que els podem trobar de diversos colors: groc taronja, vermell i el granat.Molt bones unes broquetes amb els tomàquets i unes boletes de mozzarella i oli d’alfàbrega.

 

 El tomàquet “San Marzano”, és d’origen italià, és carnós molt vermell i quasi sense llavors. És ideal per fer gaspatxo I els italians és el que utilitzen p er fer la salsa bolonyesa.

 

 

 El tomàquet pera, És  piriforme com el seu nom indica, és molt carnós i polpa suculenta, és el tomàquet de conserva. S’utilitza per fer salses i pures


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...