dimecres, 14 de maig del 2014

ARRÒS BASMATI AMB CEBA, PASTANAGA I PANSES



L’arròs basmati, tradicionalment cultivat a l’Índia i al Pakistan, és una varietat molt aromàtica, és un gra llarg i fi. El podem trobar també integral i si l’utilitzem ecològic molt millor.

És una recepta de contrast entre el dolç i el salat, el podem fer com un plat principal o acompanyant al peix o a la carn.

Ingredients:

100 g. d’arròs basmati
2 pastanagues
1 ceba
50 g. de panses
Sal marina i oli d’oliva verge

Preparació:

Primer rentarem l’arròs basmati amb aigua freda i el posem en una olla amb aigua i sal, en una proporció del doble d’aigua que d’arròs i més o menys en uns 12 o 15 minuts el tindrem fet, si és integral tardaríem més, de tota manera  seguim les instruccions de l’envàs. Un cop fet l’escorrerem i el reservarem.

A continuació tallarem la ceba a petits trossos quadrats i la posarem en una paella amb una mica d’oli i la sofregim a foc baix.

Pelem i tallem les pastanagues en petites rotllanes no massa gruixudes o a petits trossos quadrats i les afegim a la paella junt amb la ceba perquè les sofregim conjuntament.

Quan la ceba tingui un color daurat afegim les panses tot això amb el foc baix, tenim les panses un minut remenant junt amb la ceba i la pastanaga i afegim l’arròs. Barregem tots els ingredients a la paella i rectifiquem de sal i ja ho podem servir. 

Si l’utilitzem com acompanyament i posarem 3 o 4 cullerades soperes i si és plat principal el podem posar en un cèrcol.

A l’estiu si hem fet pebrot escalivat també el podem utilitzar per aquest plat substituint-lo per la pastanaga, el qual tallarem petit i l’afegirem al final junt amb l’arròs.

dimecres, 7 de maig del 2014

TIMBAL DE PATATA, CARXOFA, ESPÀRREC I FORMATGE



Aquest plat el podem servir o bé fred o calent amb el formatge fos. Podem utilitzar mozarella o formatge de cabra en el meu cas un de cabra fresc i ecològic.

És un plat senzill i saludable que el podem tenir prèviament preparat. 

Ingredients: (4 persones)

4 patates mitjanes
4 carxofes
1 manat d’espàrrecs de marge
4 rotllanes de formatge de cabra fresc o mozarella
Sal marina, oli d’oliva verge, maionesa i mostassa

Preparació:

Les patates les podem fer bullides o al vapor. Si les fen bullides les netejarem i les bullirem amb pell uns 25 minuts o 30 dependrà de la mida. Les deixarem refredar i quan les tinguem tèbies les pelarem i les tallarem a rotllanes.

Si les fem al vapor la posarem en una vaporera, al foc o elèctrica i posem l’aigua a la part inferior i a la part superior les patates, pelades i tallades a rotllanes, no massa primes, es tapen i es cuinen al vapor i evidentment el temps dependrà de la mida que fem les rotllanes, les podrem tenir més o menys uns 20 minuts de forma orientativa. Si les fem al vapor tenim més possibilitats que no se’ns trenquin.

Les carxofes les podem fer bullides potser seien de manera més saludable o confitades. Per bullir-les les netegem i les tallem a làmines no massa primes i les anem posant amb aigua i força julivert per evitar que s’oxidin. Les bullim tapades i dependrà de la mida més o menys entre 10 o 15 minuts.

També prepararem els espàrrecs, els netegem i els podem fer bullint-los uns instants o al vapor.

També preparem la salsa que l’acompanyarà amb maionesa i una cullerada de mostassa en posem la quantitat depenent si ens agrada més o menys. 

Presentació del plat:

Amb un cèrcol hi posem a la part de baix una capa de patata, una altra de carxofa, la rotllana de formatge de cabra fresc o de mozarella continuem amb una capa de carxofa, patata i al damunt els espàrrecs.

Ara que tenim una bona temperatura si ens agrada els podem servir fred i sinó escalfem el forn a 180º i posem els timbals perquè s’escalfin i fonem el formatge o mozarella i un cop al plat hi posem la maionesa amb mostassa.

dimarts, 6 de maig del 2014

MELMELADA DE MADUIXA AMB XAROP D'ATZABARA AMB LA THERMOMIX I SENSE



Amb tots els coneixements actuals sabem l’important que el menjar bé de manera saludable i també que amb el sucre s’ha de tenir molt de compte amb el sucre ja que redueix l’absorció de minerals com el ferro i a més requereix de calci per aconseguir cremar la glucosa en sang, un calci que sortirà dels nostres ossos, per la qual cosa es recomanable moderar el seu consum.

Intento fer les receptes substituït el sucre blanc refinat per altres edulcorants més saludables com la melassa de cereals, mel crua, estèvia, xarop de poma o el d’atzavara i si són ecològics molt millor.

Ara fa pocs dies vaig fer aquesta confitura amb el xarop d’atzavara important que utilitzem les fruits que estiguin ben madures i ens quedarà més dolça. Aquesta recepta la vaig veure al bloc Llepadits.

Aquesta melmelada pot acompanyar plats salats sense tanta dolçor.

Ingredients:

500 g de maduixes tallades a trossos petit
1 poma Golden pelada i tallada a trossos
1 cullerada de suc de llimona
50 o 60 g de xarop d’atzavara
I un punt de sal marina.

Preparació:

Posem en una cassola tots els ingredients primer a foc més fort un parell o tres minuts i després ja abaixem el foc fins que estigui feta uns 30 minuts i anar remenant.

Ja tenim un pots esterilitzats als quals hi abocarem la melmelada i els omplirem i taparem, els posarem boca avall i els deixarem tot un dia i després ja els podem posar del dret i guardar-los.

Preparació amb la thermomix:

Afegim tots els ingredients al vas de la thermomix i ho triturem uns 10 seg. velocitat  5 o 7, de tota manera ho hem de deixar-ho més o menys triturats depenen si ens agrada trobar els trossos més o menys grossos o ben triturat. I després programem uns 25 minuts a temperatura 100º i velocitat 1 i 1/2 o 2. Si ho volem més espès afegim un minuts més.
I ja la posem als pots esterilitzats com està explicat més amunt.

dilluns, 5 de maig del 2014

TIRABECS EN TRES TEXTURES AMB CREMA DE FORMATGE DE CABRA A LA MEL




Seguint amb la campanya de collits a casa que es porta a terme a Mataró a la Plaça de Cuba i el taller d’abans de Setmana Santa va ser amb el restaurant Bocca i les verdures Amargant, per tal de promocionar els productes de proximitat i de temporada.

Va estar molt bé aquest taller o demostració a càrrec de la xef  Anna Catalan que ens va fer un plat amb els tirabecs com a protagonistes,  que últimament els tornem a recuperar i al Maresme en podem trobar de molt bons

Les anteriors setmanes ens van preparar aquests pèsols ofegats amb gambetes, aquestes favetes anisades o les tècniques de cocció de la carxofa.

Ingredients: ( 4 persones)

500 g. de tirabecs
2 grans d’all
50 cl d’oli d’oliva verge
50 g. De crema de formatge de cabra a la mel
10cl d’aigua de Vichy Catalan
100 g. De farina
½ litre d’oli d’oliva sua per fregir
Sal i gel

Elaboració dels tirabecs:

Rentem bé els tirabecs i els tallem a juliana.
En una cassola amb aigua bullint introduïm els tirabecs deixant-los escaldar durant 1 minut per aconseguir mantenir la textura al dente.
Els posaríem a bullir amb poca aigua perquè l’aprofitem per fer una crema i es important que tingui sabor.
Seguidament colem el tirabecs i reservem l’aigua d’haver-los escaldat. Immediatament els introduïm en un recipient amb aigua i gel per aconseguir tallar la calor i mantenir la textura al dente i no perdre el color intens.

Elaboració de la crema de tirabecs:

En una paella hi posem l’oli d’oliva verge i daurem els alls filetejats. Retirem la paella del foc i traiem els alls per evitar que se’ns cremin. Reservem l’oli utilitzat ja que el necessitarem més endavant.

En un recipient posem 100 g. dels tirabecs escaldats, afegim l’aigua haver-los escaldat i els alls i l’oli que havíem reservat. Triturem tot bé i ho passem pel colador xinès.

Quan ho triturem ho fem amb l’oli i els alls freds i la sal també la posem al final perquè no ens perdi el color verd.

Reservem aquesta crema.

Elaboració de la tempura:

Barregem l’aigua de Vichy Catalan i la farina tenint cura de que no quedin grumolls.

Afegim a una paella o cassó l’oli d’oliva suau i esperem a que arribi al punt d’ebullició.
Arrebossem la juliana de tirabecs per la tempura i fregim d’un en un per evitar que s’enganxin entre ells.

Ho podem fer amb els tirabecs prèviament escaldats o no.

La crema de formatge de cabra ha de ser consistent, la podem comprar o fer-la nosaltres mateixos, amb formatge de cabra i una mica de llet, de mica en mica fins aconseguir la textura desitjada i al final afegim una mica de mel.

Muntatge del plat:

Agafem un plat fons, a baix i col·loquem els tirabecs escaldats i hi afegim la crema de formatge de cabra a la mel i a la part de dalt els tirabecs en tempura. La crema serà afegida més endavant.

Un cop presentat a la taula, dipositarem la crema de tirabecs a una gerreta i la servirem al voltat de la crema de formatge.

En comptes de la crema de formatge i podríem posar pernil deshidratat.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...