Com els anteriors divendres
al mercat de plaça de Cuba de Mataró i com en anys anteriors dins de la
campanya de Collits a Casa, es fan tallers de cuina amb les verdures i fruites
de temporada i proximitat i en aquesta ocasió a càrrec de M. Pilar Ibern, també
coneguda com a Gavina, ens va preparar unes salses tradicionals amb toc d’autor
i verdures i va escollir una xatonada
vegana amb salsa romesco, tofu fumat i salsa de miso i aquest últim és el que
poso ja que aquest dilluns l’he provat i està molt bo, un timbal de patates amb
verdures d’hivern amb mussolina d’allioli.
També si ens agrada hi podríem
posar ceba tallada a làmines i seria el primer ingredient que posaríem a la
paella, si no tenim alls tendres els podríem substituir per secs, a l’estiu substituiríem
la carxofa pel carbassó. I també podríem posar car picada en comptes dels
bolets.
Ingredients :per a 4 persones.
600 g. de patata
tipus red pontiak ( pell vermella) també
podríem utilitzar les kennebec
2 carxofes tallades a
làmines fines
200g de xampinyons o
bolets de bosc variats o una barreja de xampinyons, sitakes i gírgoles.
8 alls tendres
tallats a bocins no gaire menuts
Pebre vermell en pols
I un polsim de
cúrcuma en pols
1 gotet d’aigua de
mar o de vi blanc
Per
a l’allioli:
150 cl d’oli d’oliva
1 ou
1 gra d’all
Unes gotes de suc de
llimona
Sal marina
Preparació:
1. En una paella hi posaríem
un lleuger bany d’oli, saltejarem las patates tallades a làmines fines, uns
cinc minuts, tapades i assaonades amb sal i pebre.
2. Passats aquests
minuts hi posaríem els alls tendres i afegiríem una mica de sal i oli i tornaríem
a tapar la paella.
3r. Hi posaríem els
bolets nets tallats a làmines i un polsim de sal i oli, taparíem i couríem 3
minuts.
4t. Seguidament agregaríem
les carxofes tallades a làmines fines i ho courem a foc lent, fins que les
patates estiguin toves.
5è. Cap al final els darrers 5 minuts hi podríem afegir un bon
raig de vi blanc tipus pansa blanca o un bon raig d’aigua de mar, i esperaríem
que redueixi i ja ho podríem servir.
Una vegada acabada la
cocció, comprovant que tots els ingredients estiguin al punt, ho reservarem per
poder emplatar amb l’allioli.
Per fer la mussolina
senzillament posaríem els ingredients per ordre, en el recipient adequat per
batre i batrem lentament amb la vareta elèctrica fins que l’oli hagi emulsionat
perfectament, obtenint una salsa ben espessa.
Finalment prepararem
l’emplatat. Situarem en cada plat un cèrcol d’acer inoxidable i l’omplirem amb el resultat
de les verdures saltejades, aixecarem el cèrcol i cobrirem el timbal amb una
mica d’allioli i una línia de pebre vermell sobre el plat.
Servir calent.
Com ens va comentar
la seva autora és un plat saborós, energètic, sense gluten, pot ser un excel·lent
regal per als comensals un dia festiu, un plat de gurmet amb la senzillesa de
les verdures d’hivern.
També hi podríem posar al damunt un bon pernil tallat fi i amb les verdures calentes se'ns fon una mica, en comptes de posar l'allioli.
També hi podríem posar al damunt un bon pernil tallat fi i amb les verdures calentes se'ns fon una mica, en comptes de posar l'allioli.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada