Aquests any he preparat uns panellets sense sucre, per fer-los més
saludables.
Hauríem de tenir en compte i per tant evitar el sucre blanc refinat, la
fructosa i els edulcorants sintètics. Quan consumin el sucre blanc ens produeix
deficiències de vitamines i minerals especialment de magnesi i calci.
Per endolcir els nostres plats hauríem d’utilitzar productes d’obtenció
natural com els xarops i les melasses de cereals ecològics, la mel crua
ecològica, l’estèvia, el xarop de poma o el xarop d’atzavara i en unes
quantitats molt moderades el sucre de canya integral autèntic.
Aquest cop he utilitzat el xarop d’atzavara quan l’utilitzem pensem que
té una dolçor de 2 o 3 vegades la del sucre.
Tot i que la foto no ha quedat clara i no se'ls veu massa bé, ja que en aquell moment no disposava de la cámara i esta feta amb el mòbil i posteriorment ja no vaig tenir panellets per fer-la de nou.
Ingredients:
300 gr d’ametlles
o farina d’ametlla
100 gr de
moniato bullit o fet al forn
70 o 75 gr
de xarop d’atzavara
Pell de ½
llimona és opcional
Preparació:
Amb aquests ingredients preparem la massa que ens servirà de base per fer
els diferents panellets.
Podem fer el moniato al forn i aprofitar per fer-ne més quantitat o
senzillament el bullim també sencer i amb pell.
Posteriorment pelem el moniato i l’aixafem amb una forquilla per fer un
puré que el deixarem refredar i afegim la farina d’ametlla i el xarop
d’atzavara i en aquest moment podríem posar de manera opcional la pell de
llimona ratllada, només la pell groga, sense la part blanca.
Fem tantes parts de
la pasta com tipus de panellets vulguem fer. Guardem la massa a la nevera i
anem traient a mida que anem fent els panellets, i anem afegint l’ingredient
que més ens agradi, així no s’estova i es treballa millor
De pinyons: uns 100 g.
Farem boles petites
amb la massa i enganxarem el pinyons, hi ha diverses maneres de fer-ho:
. enganxant els pinyons
que primer haurem barrejat amb un ou batut.
. posem un grapadet de
pinyons en una mà i anem passant la boleta amb l’altra mà.
. Passem la boleta per
clara d’ou batuda , la posem dins una bossa de plàstic plena de pinyons i
l’anem movent perquè s’hi enganxin els pinyons.
Després amb un pinzell els haurem de
pintar amb ou batut.
De coco:
Calculem la mateixa
quantitat de pasta que de coco, en volum – no pas en pes- ho barregem. En fer
els panellets els hi donem forma de piràmide o de bolet i arrebossar també amb
el coco.
De
granets d’ametlla: uns 100 g.
Fem unes barretes
petites amb una mica de pasta, passem la part de sobre per clara d’ou i
arrebossem aquesta part amb els granets d’ametlla i la pintem amb ou.
De farina de garrofa:
És una molt
bona opció per substituir la xocolata i pel seu aspecte i la seva olor fa
l’efecte que sigui cacau en pols, és un aliment lliure de gluten i antigament
ja era utilitzada com un endolcidor.
Barregem la
garrofa en pols amb la massa i fem boles que les recobrirem amb la mateixa
pols.
De cafè de cereals: (millor instantani)
Afegim el
cafè de cereals a la massa i fem les boles i al
final també els hi posarem la mateixa pols pels damunt.
Una bona mida pel panellets
és fer boletes de 15 gr.
Encendre el forn a 200 º dalt i baix
Posem el paper de
forn sobre la safata i posem els panellets al forn uns 7-8 minuts . Si els
volem més rossos posarem un o dos minut el gratinador.
Per fer
la massa a la thermomix:
Podem coure el
moniato amb pell i tot. El posem al cistellet amb ½ litre d’aigua al vas i
programar uns 20’/ temp Varoma /vel. 1.
Al ser una quantitat petita
de moniato hauria d’estar fet, si cal hi posem més estona i deixar que
es refredi.
Amb el vas ben sec (
per assegurar que està ben sec posem uns segons a vel màx. Sense res dins i a
continuació assequem les gotetes que hagin quedat a la paret amb paper
absorbent)
* Posem l’ametlla i
polvoritzem 10 seg./Vel 6.
* Afegim el moniato i
el xarop d’atzavara i programem 10 seg/ vel 6.
I per últim us poso la recepta de la Pastisseria Milola de Mataró, una pastisseria diferent, per poder gaudir uns dolços saludables,
sense gluten, sense lactosa i sense sucres refinats, la recepta treta del bloc
ets el que menges:
1 quilo de farina d’ametlla
300 g de pinyons
3 ous
400 g de moniato al forn
250 g d’atzavara
Preparació:
En un
recipient, batem 2 ous. Hi afegim
la farina d’ametlla, l’atzavara i els moniatos, que abans haurem pelat i
triturat. Ho barregem tot bé, fins que tinguem una massa llisa i
sense grumolls. Ho deixem reposar tota la nit a la nevera.
Les cuinem
en un forn preescalfat a 220º, durant 8 o 10 minuts.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada