dissabte, 16 de novembre del 2013

BOTIFARRA NEGRE D'ALBERGÍNIA







Aquesta recepta és del llibre de vacances de thermomix , és molt senzilla i podríem dir que és la botifarra negre vegetal d’albergínia. Realment us sorprendrà la semblança.

Aquest plat el preparo a l'estiu que és la millor època de l’albergínia ja que suporta millor la calor i és més sensible al fred.

Tot i que ho podem preparar sense la thermomix, però amb ella és molt senzilla de preparar.

Ingredients:

50 gr d’oli d’oliva verge
400 gr d’albergínies
200 gr de cebes
40 gr de pinyons
3 culleradetes d’orenga, sal maria i pebre molta

Preparació:


1r. Netegem bé les albergínies, sense pelar-les, les tallem en sentit vertical, les fem a trossos i els posem al vas de la Thermomix i triturem uns 4 segons a velocitat  3 ½. Ho traiem i reservem.

2n. Hem de fer el mateix amb la ceba i triturar-les 3 segons a la mateixa velocitat. Traiem i reservem.

3r. Posem la papallona a les gavinetes. Posem tots els ingredients a la thermomix i programem 25 minuts a temperatura varoma i velocitat 1. Passats 5 minuts, aturem la màquina, l’obrim amb precaució ( la temperatura és alta) i baixem amb l’espàtula el que ha quedat a les parets. Repetir l’operació 2 o 3 vegades.

4t. Un cop acabat, posem el contingut del vas al cistell, si volem treure l’oli sobrant. En aquest moment podem rectificar de sal si fos necessari.

El podem servir utilitzant un cèrcol metàl·lic. També podríem farcir un pebrots del piquillo o fer uns paquetets de pasta brik o philo i posteriorment fornejar-los

diumenge, 10 de novembre del 2013

SÈRUM ORAL CASOLÀ I UNA DIETA ASTRINGENT




Durant aquests dies hi ha una passa important de gastroenteritis i aprofitant el bloc perquè crec que també i té cabuda i que pot ser útil us poso la recepta del sèrum oral casolà per evitar la deshidratació i també una dieta moderada i astringent.

Amb els vòmits i la diarrea perdem molta aigua i sals minerals i tenim el risc de deshidratar-nos. És important que beguem molta aigua, podríem prendre també uns preparats que podem comprar a la farmàcia però ho podem fer a casa.

El primer seria una dieta liquida, veure força líquid que ens ajudaria a eliminar els gèrmens del cos i també ajudaria a la deshidratació. D’aquesta manera ajudem a depurar l’aparell digestiu, el fem descansar amb una beguda fàcil de digerir i que també no farà treballar gaire els diferents òrgans.

Aquesta dieta liquida la podríem fer amb l’aigua amb llimona: 1 litre d’aigua amb els suc de dues llimones, les infusions digestives ( la camamilla, la melissa, la til·la, la marialluïsa...) i el sèrum oral.

El sèrum oral casolà:

1 litre d’aigua embotellada, si no en tenim millor primer bullir-la durant uns 5 minuts i deixar-la refredar per afegir la resta d’ingredients.
2 cullerades de sucre ( per restaurar la glucosa)
1/2 culleradeta de cafè de sal
1/2 culleradeta de cafè de bicarbonat
El suc d’una llimona.

Tot dins l’ampolla d’aigua i ho barregem bé, durant tot el dia ho anirem beguem de mica en mica i ens ajudarà a recuperar el sodi el potassi i la vitamina C.

Un cop passen els vòmits i hem deixat descansar l’aparell digestiu i l’anem acostumant a fer les seves funcions passant a una alimentació més solida introduint poc a poc els aliments que siguin fàcils de digerir i si tenim diarrea que restrenyin.  Hem de ser més o menys rigorosos depenent de la severitat de la diarrea.

Amb una diarrea rigorosa podríem començar amb l’aigua d’arròs:

Que la faríem amb un litre d’aigua i una tassa de cafè d’arròs blanc i ho deixaríem bullir uns 30 minuts, a foc baix, ho deixaríem reposar fins que es refredi i després passar-ho per un colador i anem prenen de mica en mica aquesta aigua.

Després ja podríem prendre l’arròs bullit i a continuació anar afegint altres menjars com la patata i la pastanaga bullida, el pa blanc torrat, la poma bullida sense pell o ratllada crua sense pell i deixar-la que s’oxidi es a dir que es torni fosca. El pit de pollastre a la planxa, el peix blanc bullit o a la planxa, el codony, i a mida que es tolerin bé aquests aliments podem anar afegint el plàtan madur, la pera, els purés de verdures i al final acabar amb una dieta normal i saludable.

Aquí us poso una dieta moderada:

Esmorzar:

Compota de poma o poma al forn
 o
Dues llesques de pa blanc  torrat amb codony

Dinar:

Arròs blanc bullit
o
patata i pastanaga bullida
Pit de pollastre a la planxa
Poma al forn, una mica de pa torrat
Per acabar una infusió digestiva

Berenar:

2 llesques de pa torrat amb codony

Sopar :
Sopa de fideus amb brou vegetal
o
Sopa de sèmola amb pastanaga i porro
Peix blanc bullit o a la planxa
Una infusió digestiva

Important saber els aliments que no podem prendre:

-          La llet pel seu contingut amb lactosa i ser de digestió llarga.
-          La fibra vegetal (verdures, llegums, fruita que estimula la mobilitat intestinal)
-          Tots els guisats, fregits, embotits i salats perquè irriten la mucosa intestinal.
-          El cafè, el suc de taronja que estimula el reflex de defecar.

 

PANELLETS SENSE SUCRE




Aquests any he preparat uns panellets sense sucre, per fer-los més saludables.

Hauríem de tenir en compte i per tant evitar el sucre blanc refinat, la fructosa i els edulcorants sintètics. Quan consumin el sucre blanc ens produeix deficiències de vitamines i minerals especialment de magnesi i calci.

Per endolcir els nostres plats hauríem d’utilitzar productes d’obtenció natural com els xarops i les melasses de cereals ecològics, la mel crua ecològica, l’estèvia, el xarop de poma o el xarop d’atzavara i en unes quantitats molt moderades el sucre de canya integral autèntic.

Aquest cop he utilitzat el xarop d’atzavara quan l’utilitzem pensem que té una dolçor de 2 o 3 vegades la del sucre.

Tot i que la foto no ha quedat clara i no se'ls veu massa bé, ja que en aquell moment no disposava de la cámara i esta feta amb el mòbil i posteriorment ja no vaig tenir panellets per fer-la de nou. 

Ingredients:

300 gr d’ametlles o farina d’ametlla
100 gr de moniato bullit o fet al forn
70 o 75 gr de xarop d’atzavara
Pell de ½ llimona és opcional

Preparació:

Amb aquests ingredients preparem la massa que ens servirà de base per fer els diferents panellets.

Podem fer el moniato al forn i aprofitar per fer-ne més quantitat o senzillament el bullim també sencer i amb pell.

Posteriorment pelem el moniato i l’aixafem amb una forquilla per fer un puré que el deixarem refredar i afegim la farina d’ametlla i el xarop d’atzavara i en aquest moment podríem posar de manera opcional la pell de llimona ratllada, només la pell groga, sense la part blanca.

Fem tantes parts de la pasta com tipus de panellets vulguem fer. Guardem la massa a la nevera i anem traient a mida que anem fent els panellets, i anem afegint l’ingredient que més ens agradi, així no s’estova i es treballa millor


De pinyons: uns 100 g.

Farem boles petites amb la massa i enganxarem el pinyons, hi ha diverses maneres de fer-ho:

. enganxant els pinyons que primer haurem barrejat amb un ou batut.
. posem un grapadet de pinyons en una mà i anem passant la boleta amb l’altra mà.
. Passem la boleta per clara d’ou batuda , la posem dins una bossa de plàstic plena de pinyons i l’anem movent perquè s’hi enganxin els pinyons.

Després amb un pinzell els haurem de pintar amb ou batut.

De coco:

Calculem la mateixa quantitat de pasta que de coco, en volum – no pas en pes- ho barregem. En fer els panellets els hi donem forma de piràmide o de bolet i arrebossar també amb el coco.

De granets d’ametlla: uns 100 g.

Fem unes barretes petites amb una mica de pasta, passem la part de sobre per clara d’ou i arrebossem aquesta part amb els granets d’ametlla i la pintem amb ou.

De farina de garrofa:

És una molt bona opció per substituir la xocolata i pel seu aspecte i la seva olor fa l’efecte que sigui cacau en pols, és un aliment lliure de gluten i antigament ja era utilitzada com un endolcidor.
Barregem la garrofa en pols amb la massa i fem boles que les recobrirem amb la mateixa pols.

De cafè de cereals: (millor instantani)

Afegim el cafè de cereals a la massa i fem les boles i al  final també els hi posarem la mateixa pols pels damunt.

Una bona mida pel panellets és fer boletes de 15 gr.
Encendre el forn a 200 º dalt i baix

Posem el paper de forn sobre la safata i posem els panellets al forn uns 7-8 minuts . Si els volem més rossos posarem un o dos minut el gratinador.

Per fer la massa a la thermomix:

Podem coure el moniato amb pell i tot. El posem al cistellet amb ½ litre d’aigua al vas i programar uns 20’/ temp Varoma /vel. 1.  Al ser una quantitat petita de moniato hauria d’estar fet, si cal hi posem més estona i deixar que es refredi.

Amb el vas ben sec ( per assegurar que està ben sec posem uns segons a vel màx. Sense res dins i a continuació assequem les gotetes que hagin quedat a la paret amb paper absorbent)

* Posem l’ametlla i polvoritzem 10 seg./Vel 6.

* Afegim el moniato i el xarop d’atzavara i programem 10 seg/ vel 6.


I per últim us poso la recepta de la Pastisseria Milola de Mataró, una pastisseria diferent, per poder gaudir uns dolços saludables, sense gluten, sense lactosa i sense sucres refinats, la recepta treta del bloc ets el que menges:

 Ingredients:

1 quilo de farina d’ametlla
300 g de pinyons
3 ous
400 g de moniato al forn
250 g d’atzavara

Preparació:

En un recipient, batem 2 ous. Hi afegim la farina d’ametlla, l’atzavara i els moniatos, que abans haurem pelat i triturat. Ho barregem tot bé, fins que tinguem una massa llisa i sense grumolls. Ho deixem reposar tota la nit a la nevera.

Batem el tercer ou, i hi afegim els pinyons. Fem boles d’uns 15 grams amb la massa, i les passem pels pinyons fins que quedin cobertes.


      Les cuinem en un forn preescalfat a 220º, durant 8 o 10 minuts.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...