Avui dedicat a reivindicar la nostra tradició de la Castanyada, dins d’aquest mon cada cop més globalitzat s’associa cada cop més a Halloween i hem de fer un esforç per no deixar perdre la nostra Castanyada. Podem enriquir-nos amb altres tradicions, però el que no podem fer es substituir les nostres.
Quan arriba la tardor i en principi el fred retornen les festes a la vora del foc, és una festa popular de Catalunya que se celebra el dia de Tots Sants tot i que últimament s’ha desplaçat a la vigília. Com el mateix Halloween, prové d’una antiga festa ritual funerària. Consisteix amb menjar castanyes, panellets i moniatos i la beguda típica és el moscatell.
Us poso la recepta dels panellets treta d’un llibre de la Carme Ruscalleda:
Ingredients:
½ kg d’ametlles en pols
350 gr de sucre
150 ml. d’aigua mineral
1 clara d’ou
A més d’uns 200 gr de pinyons, codonyat, coco ratllat, ametlles a trossets petits..........
Preparació:
1.- Mesclar dins una cassola prou ample el sucre i l’aigua, arrencar el bull per convertir-lo en xarop. Abocar-hi les ametlles en pols i no parar de remenar contínuament fins a fer una pasta lligada que es desprèn de les parets uns 2 minuts.
2.- Apartar del foc i deixar refredar. Incorporar a la mescla la clara d’ou sense muntar, remenant bé. Deixar reposar la pasta unes 2 hores a la nevera. És molt pràctic fer la pasta mare la vigília.
La pasta mare permet fer totes les combinacions que se us acudeixin: els clàssics arrebossats d’avellana o de ametlla, a barrejar la pasta mare amb cafè mòlt o ratlladura de llimona o taronja.
Els de pinyó: Que hem d’anar formant boletes petites i regulars i arrebossar-los amb els pinyons. Els podem anar col·locant en una plata sobre paper per anar al forn i pintar-los pel damunt amb el rovell d’ou, mesclat amb sis gotes d’aigua.
Fornejar a 200º , pocs minuts, només el temps de daurar els pinyons i deixar l’interior ben tendre.
Orientació uns 6 minuts de forn
Els de coco: Amassar la pasta mare amb el coco ratllat i donar la forma que vulguem.
Fornejar a 200º també molt pocs minuts
Orientació un 4 minuts de forn
Els de Codonyat: Estirar la pasta mare amb el corró, entre dos papers de forn siliconat, aconseguir un gruix d’un cm. Tallar-la a quadrats prou grans per embolicar uns tacs de codonyat d’1 cm. X 1 cm. De mida. Tancar aquesta mena de paquet donant-li bona forma, com un cub i arrebossar-los de sucre.
Fornejar pocs minuts just el temps de fer una crosteta i deixar l’interior inalterat.
Orientació un 5 minuts.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada