dimecres, 1 de gener del 2025

MIL FULL DE POMA, FOIE I SALMÓ FUMAT

 


Aquest mil full va ser la meva elecció per a la Nit de Nadal, està inspirat en una recepta del cuiner Martín Berasategui, he adaptat el plat, en lloc de la crema de ceba, he optat per un cremós de poma.

Per fer el plat més lleuger i equilibrat, s’utilitza la poma Granny Smith, que aporta un punt àcid ideal per contrastar amb la dolçor del cremós de poma i la cremositat del foie.

Ingredients

Per a 4 persones:

  • 4 pomes Granny Smith (el seu punt àcid equilibra els sabors del plat)
  • Foie micuit (aproximadament 200 g)
  • Salmó fumat (uns 150 g)
  • Cremós de poma:
    • 2 pomes Golden
    • 40 gr de mantega
    • 1 cullerada de sucre morè o mel
  • Sucre integral per caramel·litzar

Preparació

1. Preparar el cremós de poma:

  1. Pela les dues pomes Golden, retira el cor i talla-les a grills.
  2. Coeu la poma o pomes al forn, amb sucre morè o mel i brandi, a 180º uns 10 o 12 minuts. També ho podríem fer al microones.
  3. Triturar-les amb mantega freda amb la poma calenta. Ho podem fer amb la Thermomix, per obtenir una crema fina i reservar.

2. Preparar les làmines de poma:

  1. Pela les pomes Granny Smith i talla-les a rodanxes molt fines amb una mandolina o un ganivet ben esmolat.

3. Muntar el mil full:

  1. Col·loca una capa de poma Granny Smith com a base.
  2. Afegeix una capa de cremós de poma i, a sobre, una fina làmina de foie micuit.
  3. Cobreix amb una altra capa de poma i posa-hi salmó fumat.
  4. Continua alternant capes seguint l’ordre: poma, foie, poma.

. Deixar reposar a la nevera:

  1. Col·loca el mil full en un plat o safata i posa-hi un pes al damunt (per exemple, una altra safata lleugerament pressionada).
  2. Deixa’l reposar a la nevera durant almenys 2 hores perquè les capes s’integrin bé.

5. Acabar el plat i servir:

  1. Just abans de servir, espolsa sucre integral sobre l’última capa de poma.
  2. Crema el sucre amb un bufador de cuina fins que quedi daurat i caramel·litzat.

És important deixar el mil fulls a la nevera amb un pes al damunt per aconseguir una estructura més compacta i sabors més integrats.

Talla el mil fulls amb un ganivet ben esmolat per obtenir les porcions netes, pots servir amb una mica de reducció de balsàmic.

Cremar al moment de servir, caramel·litza el sucre just abans de portar el plat a taula per garantir la textura cruixent i un toc dolç.

 


RAVIOLIS DE GAMBA AMB BOLETS

 


Aquest any, per la nit de Nadal, vaig  preparar aquests raviolis de gamba amb bolets. És una recepta que fa temps vaig veure en un bloc de cuina i tenia pendent.  És una proposta ideal per ocasions especials i, tot i ser una mica laboriosa, té l'avantatge que es pot preparar amb antelació.

Així és com ho vaig fer: vaig preparar el farcit, les salses i els discs de gamba uns dies abans i ho vaig congelar tot per tenir-ho a punt. Quan va arribar el moment de servir, només vaig descongelar els ingredients, vaig muntar els raviolis i els vaig gratinar. Aquí teniu la recepta completa, adaptada per a Thermomix.

Per als raviolis:

  • 12 gambes fresques
  • 30 g d’oli d’oliva verge extra
  • 90 g de ceba
  • 70 g de xampinyons
  • 40 g de bolets de temporada (shiitake, rovellons, etc.)
  • 1/2 gra d’all
  • 1 branca de farigola o romaní
  • Sal i pebre blanc mòlt

Per a la salsa pesto:

  • 100 g d’alfàbrega fresca
  • 40 g de julivert
  • 3 cullerades de pinyons
  • 2 grans d’all petits
  • 4 culleradetes de parmesà ratllat
  • 40 ml d’aigua mineral
  • 180 ml d’oli d’oliva verge extra

Per a la salsa de gambes:

  • 20 ml d’oli d’oliva verge extra
  • Caps i corals de les gambes
  • 1 gra d’all
  • 20 ml de brandi
  • 1 culleradeta de postres de tomàquet concentrat
  • 1/2 culleradeta de pebre vermell dolç
  • 10 g de julivert fresc
  • 1 fulla de llorer
  • 1 branca de farigola
  • 300 ml de fumet de peix
  • 5 o 10 gr de mantega per lligar

 

Preparació:

1. Preparar els cossos de les gambes:

  • Pela les gambes i reserva les closques i els caps per a la salsa. Retira el fil intestinal amb un escuradents.
  • Entre dues làmines de paper film, aixafa suaument cada cos de gamba amb un corró per formar discos fins. Congela lleugerament (uns 15 minuts) perquè sigui més fàcil manipular-los després.

 

2. Preparar el farcit de bolets amb Thermomix:

  • Posa al vas l’oli d’oliva, la ceba tallada a quarts i l’all. Trosseja 5 segons a velocitat 5. Sofregeix 5 minuts, 120 °C, velocitat cullera.
  • Afegeix els xampinyons i els bolets tallats a trossos petits, la farigola o el romaní, la sal i el pebre. Cuina 10 minuts, 120 °C, velocitat cullera, sense posar el cubilet perquè s’evapori l’aigua.
  • Tritura 10 segons a velocitat 5 i reserva el farcit en una mànega pastissera. Congela si ho prepares amb antelació.

 

3. Preparar la salsa pesto amb Thermomix:

  • Escalda les fulles d’alfàbrega durant 30 segons en aigua bullent i refreda-les ràpidament en aigua amb gel.
  • Posa tots els ingredients del pesto al vas excepte l’oli d’oliva. Tritura 20 segons a velocitat 7.
  • Afegeix l’oli a poc a poc mentre emulsiones 1 minut a velocitat 4. Reserva la salsa en fred o congela-la si cal.

 

4. Preparar la salsa de gambes amb Thermomix:

  • Posa al vas l’oli i escalfa 3 minuts, 120 °C, velocitat cullera.
  • Afegeix les closques i els caps de les gambes. Sofregeix 5 minuts, 120 °C, velocitat cullera.
  • Incorpora l’all i el brandi. Programa 2 minuts, 120 °C, velocitat 1, sense el cubilet per reduir l’alcohol.
  • Afegeix el tomàquet concentrat, el pebre vermell, el julivert, el llorer, la farigola i el fumet de peix. Cuina 10 minuts, 100 °C, velocitat 1.
  • Tritura progressivament fins a velocitat 10 durant 1 minut i cola la salsa amb un colador fi. Si cal, redueix-la una mica més al foc i lliga-la amb una mica de mantega. Congela si ho prepares amb antelació.

 

5. Muntatge dels raviolis:

  • Retira les gambes del congelador i col·loca un disc de gamba sobre una superfície plana. Posa una culleradeta del farcit al centre i cobreix amb un altre disc de gamba.
  • Tanca el ravioli pressionant suaument les vores amb un ganivet o amb un motlle rodó per segellar-lo bé. Si ho prepares amb antelació, congela els raviolis en una safata folrada amb paper de forn.

 

6. Cocció i presentació:

  • Descongela els raviolis, les salses i el farcit unes hores abans de servir.
  • Unta una safata amb una mica d’oli i col·loca-hi els raviolis. Gratina’ls al forn a 120 °C durant 1-2 minuts, només perquè es coguin lleugerament.
  • Al plat de presentació, posa una base de salsa de gambes i unes gotes de salsa pesto. Col·loca els raviolis al damunt, pinta’ls amb oli d’oliva i decora amb flor comestible o cibulet picat.

La recepta amb 12 gambés grans és per fer 6 raviolis, depèn de la mida de la gamba necessitaràs més o menys quantitat de gambés. En el meu vaig fer els raviolis una mica més grans i en aquesta ocasió ho vaig fer amb gambes blanques.

 

És una bona recepta per a un dia especial, com la Nit de Nadal o de Cap d’Any.  

dissabte, 28 de desembre del 2024

CARPACCIO DE FIGUES, FORMATGE DE CABRA I FESTUCS

 


Aquest any la nit de Nadal faig optar per un carpaccio de figues, un entrant senzill, que vaig preparar aprofitant les figues al punt òptim el mes d’octubre.

Vaig preparar-les com un carpaccio, en el seu moment de màxima dolçor, aixafant-les suaument per donar-los la textura perfecta, i després les vaig congelar. Això ens va permetre gaudir quan les necessites, convertint-les per a un plat fresc i diferent per Nadal.

Un entrant lleuger,  amb el contrast dolç de les figues i ingredients salats com el formatge de cabra o parmesà, la ruca i una vinagreta suau.

Ingredients (per a 4 persones)

  • 8-10 figues madures (congelades ja aixafades en carpaccio o fresques si en tens).
  • 40 g de formatge de cabra o parmesà en encenalls (o un formatge curat al teu gust).
  • Fulles de ruca o brots tendres per decorar.
  • Un grapat de pistatxos, nous o pinyons torrats

Per a la vinagreta:

  • 2 cullerades d’oli d’oliva verge extra.
  • 1 cullerada de crema de vinagre balsàmic
  • 1 culleradeta de mel.
  • Un pessic de sal i pebre.

Preparació:

Descongela les figues:

Treu les figues congelades amb antelació, deixant-les descongelar a temperatura ambient, dependrà del gruix  del carpaccio que vas preparar.Com que ja estan aixafades en format carpaccio, només hauràs de col·locar-les al plat.

Munta el carpaccio:

Col·loca les làmines de figues (o els discos congelats ja aixafats) de manera ordenada en un plat.

Prepara la vinagreta:

En un bol petit, barreja l’oli d’oliva, el vinagre balsàmic, la mel, un pessic de sal i una mica de pebre. Bateja-ho bé fins que quedi homogeni.

Decora el carpaccio:

Regalimar la vinagreta per sobre de les figues amb una cullereta, assegurant-te que queden ben impregnades.

Distribueix el formatge de cabra esmicolat o encenalls de parmesà per sobre i afegeix unes fulles de ruca o brots tendres per donar-li color. Si vols, pots afegir també uns pistatxos una mica triturats, pinyons torrats o nous esmicolades.

Serveix immediatament:

Aquest plat és millor servir-lo al moment per gaudir del contrast de textures i del gust fresc.

 

CROQUETA DE POP AMB LA THERMOMIX

 

Aquestes croquetes són ideals per a un aperitiu, un sopar informar o fins i tot per un menú de festa.

El pop té un gust molt delicat i una textura única que queda perfecta en una recepta com aquesta. En aquesta ocasió he utilitzat un pop ja cuit.

Amb la thermomix podem preparar la massa és molt senzill i ràpid.

Aquestes croquetes arrebossades amb preparat per a puré de patates en comptes de pa ratllat, aporta una textura lleugerament més cruixent.

Són cremoses, lleugeres amb un toc cruixent i amb tot el sabor del pop.

Ingredients (per a unes 20 croquetes)

  • 200 g de pop ja cuit
  • 50 g de ceba.
  • 40 g d’oli d’oliva verge extra (per sofregir).
  • 100 g de farina integral (o farina normal).
  • 350 g de llet sencera o semidesnatada (o vegetal no ensucrada, com llet d’ametlles o civada).
  • Un polsim de nou moscada.
  • Sal i pebre al gust.
  • 1 ou (per arrebossar).
  • 100 g de preparat per a puré de patates (per arrebossar).
  • Oli per fregir (opcional: es poden fer al forn o a l’air fryer).

Preparació:

1.         Tritura el pop:

Posa el pop cuit al vas de la Thermomix i tritura 4 segons a velocitat 5. Reserva’l en un bol.

2.    Sofregeix la ceba:

Sense rentar el vas, afegeix la ceba tallada a trossos i tritura 4 segons a velocitat 5.

Baixa les restes amb l’espàtula i afegeix l’oli d’oliva. Programa 8 minuts, 120 °C, velocitat 1.

3.    Prepara la beixamel:

Afegeix la farina al vas i torra-la durant 2 minuts, 120 °C, velocitat 2.

Incorpora la llet, la nou moscada, la sal i el pebre. Programa 8 minuts, 100 °C, velocitat 4.

4.    Barreja el pop:

Incorpora el pop triturat al vas i barreja 10 segons a velocitat 3. La massa ha de quedar homogènia.

Aboca-la en una safata ampla i deixa-la refredar completament. Si pots, posa-la a la nevera perquè sigui més fàcil formar les croquetes.

5.    Forma les croquetes:

Agafa petites porcions de la massa i fes boles rodones amb les mans. Si cal, humiteja’t les mans amb una mica d’aigua o oli perquè no s’enganxi.

6.    Arrebossa les croquetes:

Bat l’ou en un bol. Passa cada bola primer per l’ou i després pel preparat de puré de patates.

Si vols un arrebossat encara més fi, repeteix el procés.

7. Cuina-les:

Fregides: Escalfa oli en una paella i fregeix les croquetes fins que estiguin daurades. Retira-les i col·loca-les sobre paper absorbent.

Al forn: Pinta-les amb un raig d’oli i enforna-les a 200 °C durant 15-20 minuts, fins que quedin daurades.

A l’air fryer: Cuina-les a 200 °C durant uns 10-12 minuts, amb un toc d’oli en esprai.

Pots posar una petita cullerada d’allioli sobre cada croqueta just abans de servir-les. L’allioli combina a la perfecció amb el pop.

diumenge, 17 de novembre del 2024

CREMA O MANTEGA D'AMETLLES AMB LA THERMOMIX


La crema d'ametlles és una opció deliciosa i saludable per incorporar a la teva dieta. Aquesta crema és ideal per untar en pa, torrades, afegir a smoothies, o com a ingredient en postres i receptes saludables. Rica en greixos saludables, vitamines i minerals, la crema d'ametlles és una alternativa natural i sense additius als productes processats.

Aquesta crema ve bé per untar en torrades, afegir a batuts de fruita per obtenir una textura més cremosa, barrejar amb iogurt.

És beneficiosa per a la salut, és rica en greixos saludables, font de fibra i de proteïna i també té vitamina E, és antioxidant i beneficiosa per a la salut de la pell

Ingredients

  • 300 g d’ametlles crues (amb o sense pell, segons preferència)
  • Opcional: un pessic de sal marina
  • Opcional: una culleradeta d'oli d'ametlla o d'oli de coco (si desitges una textura més suau)

Preparació:

Si vols un gust més intens pots torrar les ametlles, preiament al forn. Posar la safata el forn a 180º durant 10 minuts remenant de tant en tant perquè es torin de manera uniforme. S’han de deixar refredar abans de posar-les al vas de la Thermomix.

Posem les ametlles al vas i triturem durant 1 minut a velocitat 9 per obtenir la textura de farina, remoure del fons del got amb l’espatula, i seguim triturant..

Baixar de les pareds, en aquest momento és quan podem afegir una mica de sal i una mica d’oli d’atmelles o de coco i programar

Ara tritura de nou uns 4 minuts a velocitat 7 i de tant en tant anar baixant de les pareds del vas, pode manar repetin fins aconseguir una textura cremosa.

Guardem aquesta crema en un pot de vidre, es manté unes 3 setmanes en un lloc fresc i sec.

MACARRONS AMB TOMÀQUETS XERRI, MOZZARELLA I PESTO

 


És una recepta ràpida i plena de sabor mediterrani.

Els macarrons amb tomàquets xerri, mozzarella i pesto, és una recepta ràpida i plena de sabor mediterrani i de cuina fresca i senzilla. Aquesta recepta combina el gust dolç dels tomàquets xerri amb la mozzarella fresca i la intensitat del pesto.

És pot gaudir tant freda com tèbia, perfecta per a qualsevol època de l'any i és ideal per a un dinar ràpid.

Ingredients (per a 4 persones):

  • 400 g de macarrons o qualsevol altra pasta curta
  • 250 g de tomàquets xerri (preferiblement ecològics)
  • 200 g de mozzarella fresca en boletes o trossejada (millor si és mozzarella de búfala)
  • 4 cullerades de pesto fresc (pots fer-lo casolà o comprar-lo ja preparat)
  • 2 cullerades d’oli d’oliva verge extra ecològic
  • Sal i pebre negre al gust
  • Un grapat de fulles d'alfàbrega fresca per decorar (opcional)

Preparació:

Cocció de la pasta

Porta una olla gran d’aigua a bullir amb una mica de sal.

Afegeix els macarrons i cou-los segons el temps indicat a l’envàs, o fins que estiguin al punt al dente.

Escorre la pasta i reserva-la.

Preparació dels tomàquets xerri

Renta els tomàquets xerri i talla’ls per la meitat.

En una paella, escalfa les cullerades d’oli d’oliva a foc mig i salta els tomàquets durant uns 2-3 minuts, només per escalfar-los lleugerament i intensificar el seu sabor. Pots afegir una mica de sal i pebre al gust.

Barreja dels ingredients

En un bol gran, barreja la pasta cuita amb el pesto, assegurant-te que tots els macarrons quedin ben impregnats.

Afegeix-hi els tomàquets saltejats i la mozzarella. Si estàs utilitzant boletes de mozzarella, pots deixar-les senceres per a un toc estètic, o bé tallar-les si prefereixes una textura més distribuïda.

Remena suaument per integrar tots els ingredients.

Els poden servir decorats amb unes fulles d’alfabrega fresca.

 

ALLS CONFITATS AMB LA THERMOMIX

 

Els alls confitats són un ingredient versàtil i aromàtic que aporta un toc especial a una gran varietat de plats, des de salses fins a amanides i maridatges amb formatges o carns. Aquesta tècnica de confitat permet gaudir de l’all d’una manera suau i subtil, on el sabor intens es transforma en un matís més dolç i cremós que agrada a tothom.

En aquesta recepta, us animem a fer servir ingredients ecològics: no només perquè són més respectuosos amb el medi ambient, sinó perquè també preserven tot el sabor natural i les propietats dels aliments. Els alls ecològics solen tenir un gust més autèntic, i l'oli d'oliva verge extra ecològic aporta una riquesa i textura única al confitat.

Amb la Thermomix, el procés de confitat es converteix en una tasca senzilla i segura, ja que ens permet mantenir una temperatura constant, sense el risc de sobreescalfar l'oli i alterar-ne el gust. És la manera perfecta de conservar els alls per a futurs àpats, ja que es poden guardar durant setmanes en un pot de vidre.

Aquí tens la recepta pas a pas per aconseguir uns alls confitats irresistibles, ideals per donar un toc gourmet a qualsevol plat.

Ingredients:

  • 250 g d’alls ecològics (aproximadament 2 cabeces d'all, segons mida)
  • 200 ml d’oli d’oliva verge extra ecològic

Consell: Intenta comprar els alls de proximitat i ecològics per garantir-ne la frescor i el sabor.

  • També els podem aromatitzar amb:
  • 1 branqueta de farigola ecològica (opcional però dona un toc aromàtic)
  • 1 branqueta de romaní ecològic (opcional)
  • 1 fulla de llorer ecològica (opcional)

 Instruccions:

Preparació prèvia dels alls:

1.Pela els alls i elimina les puntes de cada gra d’all, així aconseguiràs una cocció més homogènia.

Prepara la Thermomix:

Posa la papallona a les ganivetes (això evitarà que els alls quedin trossejats durant la cocció i es mantinguin sencers). També ho pots fer amb el gir invers i la velocitat cullera.

Afegir els ingredients:

Colo·loca els alls pelats, l’oli d’oliva verge ecològic

1.    Col·locar els als pelats, l’oli d’oliva ecològic i de manera opcional i posem les herbes aromàtiques al vas de la Thermomix.

  1. Confitat dels alls:

Programa la Thermomix a 90°C, velocitat 1, durant 30 minuts.

Assegura’t que la tapa està ben col·locada però sense el cubilet, així es permet que surti el vapor i l'oli no es torni amarg.

Un cop acabat el temps, retira els alls confitats i posa’ls en un pot de vidre esterilitzat.

Cobreix els alls amb l'oli utilitzat a la cocció per garantir que queden completament coberts (això en millora la conservació).

Deixa que es refredi abans de tancar el pot amb tapa hermètica.

Pots conservar els alls confitats a la nevera fins a 2 mesos sempre que estiguin submergits en oli.

Suggeriments:

  • Ensalades i pastes: Afegeix un parell d’alls confitats picats per donar un toc subtil i aromàtic.
  • Salses: Tritura els alls confitats amb una mica del seu oli per obtenir una salsa cremosa que pots fer servir sobre pa torrat o verdures rostides.
  • Marinat de carns i peixos: Utilitza l'oli infusionat amb herbes i all per marinar carns i peixos abans de cuinar-los.
  • Torrades i aperitius: Serveix-los amb formatge o pa com a aperitiu ràpid i deliciós.

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...