Pàgines

diumenge, 27 de juliol del 2014

ROLLETS DE PERNIL DOLÇ FARCITS AMB ENSALADA RUSSA



Aquests rotlles són un bon entrant o un aperitiu per aquests dies de tanta calor i els podem tenir prèviament preparats.

De tota manera les llesques de pernil dols els podem farcir de molts ingredients com aquests canelons d'espinacs o també amb alguna amanida d’enciam, pastanaga ratllada........ unes gambes.

En aquesta ocasió amb ensalada russa utilitzant els productes de temporada i de proximitat i a poder ser productes ecològics amb patata, mongeta tendra i pastanaga i cap més ingredient. Aquí la trobareu més completa.

Ingredients:

8 llesques de pernil dolç
200 g. de patates cuites
50 g. de pastanaga cuita
50 gr. De mongeta tendra
125 g. de maionesa
8 olives

Preparació:

Primer preparem l’ensalada coent les patates, la mongeta tendra i la pastanaga tallades totes elles a daus petits, un cop cuites les deixem refredar per un espai més o menys de mitja hora, després hi incorporarem la maionesa.

Segon en l’extrem de la llesca de pernil dolç i posarem l’ensalada russa i enrotllarem cap a dins per fer els rollets i els deixarem reposar a la nevera uns 30 minuts a la nevera.

Els podem acompanyar d’una amanida i si volem hi posem una mica de maionesa per damunt i una oliva.

Els podem servir com una tapa o com a pinxo tallats més petits, més o menys un 3 cm

diumenge, 20 de juliol del 2014

GASPATXO DE CIRERES AMB I SENSE THERMOMIX





Dins que la campanya que es porta a terme al mercat de la Plaça de Cuba de Mataró, a l’àgora de cuina, amb els productes de temporada i de proximitat,  amb el títol de “Collits a Casa”, el restaurant Gaudium ens va preparar aquest Gaspatxo de cireres.

Té el gust més sua que el típic gaspatxo andalús i també més dolç i amb un vermell pujat que li donen les cireres.

Les cireres són un bon antioxidant i amb les cues podem fer una beguda diürètica de gran qualitat, posant aigua en una cassola amb un grapat de cues i fer-ho bullir uns 10 minuts i ho deixar-ho refredar.

Per una bona digestió de les cireres i de les fruites d’estiu en general la recomanació es menjar-les entre hores i abans dels àpats i no al final com unes postres perquè les úniques fruites que ens ajuden a fer una bona digestió si les mengem al final són les pomes, les peres, la pinya i la papaia.

El més empipador d’aquesta recepta serà treure el pinyol de les cireres, al mercat hi ha un estri de cuina que ens ajuda a fer-ho.

A internet també podem trobar diversos truc per treure’ls com  amb un bolígraf, tipus bic sense la mina, prèviament rentat, el posem per la part de dalt de la cua prèviament treta, l’anem introduint, el pinyol quedarà a l’interior i anem fem força fins que sortirà per l’altre extrem, semblant al que fa l’aparell de treure el cor de les pomes.  

Ingredients:

250 g. de tomàquet, millor de la varietat pera
500 g. de cireres
20 g. de pebrot vermell
50 g. de ceba tendra
20 ml. de vinagre de xeres o de poma
50 ml d’oli d’oliva verge
200 ml. d’aigua aproximadament

Preparació:

El primer que haurem fer serà treure el pinyol de les cireres, que serà la part més laboriosa i a continuació posarem tots els ingredients en un pot per poder-les triturar i al final de tot i posarem l’oli i triturem un segons per integrar-lo.

Al final si volem ho passem per un colador

Després ho posem a la nevera i millor menjar-lo d’un dia per l’altre.

També ho podem fer-ho amb la thermomix

Posem al vas de la thermomix el tomàquet, les cireres, el pebrot i la ceba i triturem 30 seg, a velocitat 5.

A continuació posem el vinagre, la sal i l’aigua, també podríem posar uns glaçons de gel i programem 3 minuts vel. 9

I per acabar posem l’oli i programen 2 seg velocitat 7

A la demostració varen acompanyar aquest gaspatxo amb unes cireres, una escuma de iogurt grec i menta.

També el podríem acompanyar amb un recuit de cabra i cibulet, o unes gambes o escamarlans a trossets, uns daus de pa torrat.....

El podem servir en un plat de sopar o amb una copa o un vaset com apreritiu.





dimecres, 9 de juliol del 2014

SEITONS AMB VINAGRE



Aquesta és la manera de fer els seitons marinats amb vinagre com s’han fet sempre i que es preparàvem molt sovint. A dia d’avui ens diuen que és perillós fer-los per l’anisakis, un paràsit present a l’intentí o a les vísceres dels peixos, que ens pot produir molèsties estomacals lleus o molt greus.

Bàsicament és perillós quan consumim el peix cru com es aquest cas amb el vinagre, el qual no es suficient per a eliminar-lo. Podem desactivar-lo amb la congelació o amb el tractament tèrmic.

L’altre dia el peixater em comentava que si comprem el peix, que faci poc temps que sigui mort és a dir recent pescat i li traiem les vísceres el més aviat possible evitarem que l’anisakis passi d’elles a la carn.  Si consumim el peix fregit o prèviament congelat no suposa cap problema.

Per seguretat el que farem serà congelar-lo unes 48 hores a 180º i ja passarem a elaborar la recepta de tota la vida.

Ingredients:

1/2 Kg de seitons
Sal
Oli d’oliva verge
Alls i julivert trinxat
Vinagre de vi blanc

Preparació:

El primer que farem o ja ens han fet a la peixateria, serà netejar els seitons, els hi traurem el cap, els budells i l’espina central, que ens quedin dos filets.

Hem de procurar no mullar-los massa amb l’aigua molt freda i no hem d’utilitzar cassoles de fang perquè els estova millor utilitzar recipients de vidre.

En un recipient marinarem amb el vinagre i anirem posant els seitons amb la part platejada cap a dalt i podem anar posant la sal cada dos capes i un cop els tinguem tots col·locats hem de procurar que quedin ben coberts de vinagre, taparem el recipient i el posarem a la nevera.

També podríem posar el vinagre i la sal en un recipient i barrejar-ho bé i abocar-ho entre capa i capa de seitons.

Ho deixarem marinar com a mínim 4 hores, o també 6 o 8 hores dependrà de com ens agraden més o menys forts de vinagre. També les podríem tenir d’un dia per l’altre, d’aquesta manera podríem rebaixar el vinagre amb una mica d’aigua.

Passat aquest temps escorrerem el vinagre i en un recipient i posem l’oli d’oliva verge i anirem col·locant els seitons igual que abans i cada dos capes posaríem l’all i el julivert picat, han que quedar totalment coberts d’oli i acabar amb una capa d’all i julivert i ho posem a la nevera.

Els podem menjar el dia següent, i ja tenim un aperitiu dels de tota la vida.