Pàgines

dimarts, 21 de gener del 2020

LES VERDURES DELS BROUS AMB VINAGRETA DE MOSTASSA



Una altra recepta del taller de cuina d'aprofitament de la Casa Capell de Mataró, ben senzilla amb els porros, els naps, les xirivies i les pastanagues, d’un brou vegetal o d’una escudella, un cop fredes les tallem a lamines al nostre gust més o menys gruixudes i les amanim amb una vinagreta de mostassa.
Aquesta vinagreta la faríem amb oli, sal, pebre i mostassa per cada cullerada de mostassa en posaríem 4 d’oli d’oliva verge, si volem hi podríem posar també una cullerada de vinagre de poma, també hi podríem afegir una cullerada de mel, d’acord amb els nostres gustos i el que hauríem de ser tots conscients que els productes fossin de temporada, de proximitat i el millor que els productes que utilitzem que siguin ecològics.
Hauríem de posar tots els ingredients en un pot i els anem emulsionant.



diumenge, 19 de gener del 2020

PATÉ VEGETAL


Com a continuació del taller de la cuina d’aprofitament a la Casa Capell de Mataró a part de la maionesa de pastanaga també ens van ensenyar aquest paté vegetal, són una bona manera de tenir-los preparats per untar torrades o per un entrepà o com un aperitiu, també hi podem sucar bastonets, xips, natxos.

Aquests patés són saludables, són més lleugers que els d’origen animal i més digestius, millors que els ingredients siguin d’agricultura ecològica.

Ingredients:

100 gr de llenties
1 albergínia petita
100 gr de xampinyons
1 o 2 grans d’all
Julivert o també podríem posar comí
El suc de ½ llimona
Oli d’oliva verge, sal marina i pebre.

Preparació:

Primer ja tindríem les llenties bullides, un cop fredes les trituraríem.

Segon hauríem d’escalivar l’albergínia al forn, la pelaríem i la reservaríem.

Tercer, netejaríem i tallaríem els xampinyons i els saltejaríem amb all i oli d’oliva a foc mig durant uns cinc minuts.

Barregem les llenties triturades amb la polpa  de l’albergínia i els xampinyons, el julivert, o podríem posar comí i el suc de la ½  llimona.

Deixar refredar a la nevera abans de servir.

dissabte, 18 de gener del 2020

MAIONESA DE PASTANAGA


Aquest dissabte, a la Casa Capell de Mataró, han fet un taller de cuina d’aprofitament, per aprofitar les restes de menjar, les fulles, i les arrels i també els troncs verds, s’ha posat de manifest el malbaratament alimentari comença amb la compra i a la cuina i amb una mica de coneixement i imaginació el podem reduir. I evidentment tot aquest aprofitament el podem fer quan les verdures són ecològiques.

La primera recepta que us poso és aquesta maionesa de pastanaga aprofitant les pastanagues del brou.

Aquesta maionesa no conté ni ou ni llet i la podem utilitzar per acompanyar vegetals, carn vegetal com les hamburgueses vegetals que també ens han explicat al taller i també les hem acompanyat també amb les arrels del porro fregides que li donen un punt cruixent.

Per fer les arrels, les hem de tallar arran de la base i tornar-les a netejar perquè no quedin restes de terra, les podríem deixar una estona amb l’aigua, escorre-les i  passar-les per farina, podem fer servir farina d’arròs i les fregim i quan estiguin daurades i cruixent les traiem i les posem damunt de paper absorbent, perquè treguin l’excés d’oli.

Ingredients:
½ Kg de pastanaga
1 gra d’all
Oli d’oliva
Caiena ( que és un pebrot petit molt picant)
Sal
Herbes provençals
També podríem fer aquesta maionesa amb la pastanaga, el gra d’all, el suc de ½ llimona, la sal i l’oli d’oliva.
Preparació:
Sinó tenim les pastanagues ja bullides del brou, el que haurem de fer és pelar-les, fer-les a trossos i bullir-les, també les podem fer al vapor. Un cop ja fetes quan siguin tendres, les escorrerem i deixarem que es refredin.
A continuació triturarem les pastanagues amb el gra d’all, les herbes provençals, la caiena, de tota manera controlem la quantitat que posem d’acord com es agradi de picant i anirem afegint oli de mica en mica en forma de fil sense deixa de batre fins que tinguem la textura d’una maionesa, segurament amb unes 3 o 4 cullerades soperes d’oli serà suficient i ja la tindríem llesta.
Si la fem amb llimona triturarem les pastanagues, el gra d’all i el suc de la llimona i a continuació hi posarem l’oli.

dijous, 16 de gener del 2020

POP AMB CREMA DE MONIATO, SOBRASSADA I TUBERCLES


Una recepta que tenia pendent de posar al bloc era la del restaurant La Marineta, dins de la campanya que porta a terme el mercat de Plaça de Cuba de Mataró de Collits a Casa, productes de temporada i de proximitat.  
El pop amb crema de moniato

Pop cuit a daus
Primer s'ha de coure el pop. Important tallar el pop un cop fred.

Puré de moniato
200 gr de moniato
50 gr de mantega
70 gr de sobrassada
10 gr de sal

Rostirem el moniato al forn sencer amb pell aproximadament uns 45 minuts a 180º. Un cop rostit, el pelarem i el passarem per un passapuré. Finalment amb un robot de cuina, ho lligarem amb la mantega juntament amb la sobrassada. Ho triturarem tot fins que quedi ben lligat. Ho reservem en una màniga.

També podríem fer aquest puré amb salsafins.

Escuma de parmentier de patata

500 gr de patata bullida
250 gr de nata
200 gr de brou de cocció de la patata
10 gr de sal
70 gr d’oli d’oliva

Triturar tots els ingredients amb la thermomix amb una mica de temperatura. Rectificar de sal i reservar.

Oli de sobrassada:

1 sobrassada sense pell
100 gr d’oli d’oliva

Trossejar la sobrassada, posar-la dins d’un bol, tapar-la amb film i posar-la 7 minuts al microones. Veurem que ens deixa anar tot l’oli, la colarem i ho barrejarem amb l’oli d’oliva. Reservar

Acompanyaments:

Carxofa de Jerusalem
Patata violeta
Moniato
Celeri

Pelarem tots els tubercles, els bullirem des d’aigua freda amb un pessic de mantega. Un cop bullits els reservarem amb la seva pròpia aigua de cocció.

I també ho acompanyarem de xips de patata violeta, de lotus i de moniato.

dimecres, 1 de gener del 2020

CLOÏSSES AMB VINAGRETA DE CÍTRICS


Una recepta fàcil i una manera diferent de menjar les cloïsses.

Ingredients:
400 gr de cloïsses
25 ml de vi blanc

Vinagreta de cítrics:
50 gr d’oli d’oliva verge extra
Ratlladura de pell de llimona
Ratlladura de pell de llima
Ratlladura de pell de taronja
3 cullerades de suc de llimona
3 cullerades de suc de taronja
Julivert picat en aquesta ocasió de sàlvia
Pebre i sal

Elaboració:

La nit anterior posarem les cloïsses amb aigua i una cullerada de sal per eliminar la sorra.

Abans d’obrir les cloïsses prepararem la vinagreta:

Col·locarem en un bol la ratlladura de llima, la de taronja i la de llimona, juntament amb el julivert picat, en aquesta ocasió i vaig posar sàlvia i també li va donar un gust molt original i el suc de llimona i el de taronja i afegim l’oli d’oliva verge i batrem enèrgicament per emulsionar-ho

I ja per acabar posarem les cloïsses en un recipient amb el vi blanc fins que s’obrim.

A continuació les posarem en una plata amb una mica del suc de la seva cocció i la vinagreta pel damunt i ja les podríem servir.