Pàgines

dimarts, 27 de desembre del 2016

AMANIDA AMB ALVOCAT, PASTANAGA, TOMÀQUETS XERRI DAMUNT D'UNA TORRADA



Us proposo una amanida al damunt d’una torrada que podem anar variant amb els diferents productes de temporada o que més ens agradin i com sempre dir-vos que si tots el ingredients són ecològics molt millor. Hauríem de triar un bon pa fet de farina ecològica i fermentat amb massa mare, ho podríem fer amb una llesca de pa de pagues tallada fineta i en aquesta ocasió he triat un pa de motlle al qual li vaig treure crosta i just abans de preparar l’amanida posar-la un moment al forn perquè se’ns torrin una mica just per fer-les una mica cruixent.

Ingredients:

1 llesca de pa per cada plat
1 alvocat
Escarola o diferents brots d’enciams
Pastanaga
Ceba tendra
Tomàquets xerri
Lamines fines de pernil o de llonganissa
Vinagreta:
Oli d’oliva verge ecològic, sal, vinagre i una mica de mostassa.

Preparació:

1r. El pa en aquesta ocasió de motllo, treta la crosta i torrar-lo al forn, no massa just una mica torrat.
2n. Pelar i tallar l’alvocat a làmines fines. Important que estigui madur, el qual posarem al damunt de la torrada de pa.
3r. Ratllem la `pastanaga o tallem fina a bastonets.
4t. Tallarem la ceba a làmines fines.
5è. Tallaríem els tomàquets xerri per la meitat .

Muntaríem l’amanida posant el pa, l’alvocat a sobre, l’escarola o diferents brots d’enciams, la pastanaga, la ceba i els tomàquets xerri i al damunt el pernil o la llonganissa. I ho amaniríem amb la vinagreta que prèviament hauríem preparat.

dissabte, 17 de desembre del 2016

XATONADA VEGANA AMB SALSA ROMESCO, TOFU FUMAT I SALSA DE MISO




Com les últimes receptes és dels divendres al mercat de plaça de Cuba de Mataró i  dins de la campanya de Collits a Casa, es fan tallers de cuina amb les verdures i fruites de temporada i proximitat i aquesta va anar a càrrec de M. Pilar Ibern, també coneguda com a Gavina, ens va preparar unes salses tradicionals amb toc d’autor i verdures  i va escollir una xatonada vegana amb salsa romesco, tofu fumat i salsa de miso.

Ens va comentar que una bona manera de rentar l’escarola, es trencar-la amb la ma i posar-la a la centrifugadora omplir-la d’aigua, treure-la i després centrifugar.

També ens va assegurar que aquesta versió vegana és suau i intensa al mateix temps, també es remineralitzant i energitzant gràcies al contingut d’elements crus i el valor proteic i energètic de les ametlles.

Ingredients: per a 4-6 persones

½ escarola
1 lollo rosso o fulla de roure
1 pastanaga rallada o tallada a bastonets
100 g olives d’Aragó
1 bloc de tofu fumat o bé unes tires de bacallà dessalat
1 magrana
També hi podríem posar pebrot vermell o també api tallat ben menú

Per a la salsa de miso amb ceba:

3 cullerades d’alga dulse o una barreja d’algues
El suc d’una taronja
1 ceba tendre
1 cullerada de miso d’arròs                      
1 cullerada de mostassa a ‘antiga (granulada)
També es podria posar una mica de vinagre de poma

Per a la salsa Romesco suau:

100 g d’ametlles torrades salades (sense pell)
1 all
1 cullereta de pebre vermell fumat
1 tomàquet ben vermell tipus ramell pelat
 1 cullereta de vinagre de poma
100 cl. d’oli d’oliva verge i un polsim de sal

Preparació:

En primer lloc prepararíem la salsa romesco, introduint els ingredients per ordre en un pot adequat per batre, Batre amb una vareta elèctrica sense moure-la al principi, fins que l’oli ha emulsionat i puja a la superfície, en aquest moment pujar suaument la vareta, i acabar de batre fins a obtenir una salsa lligada molt cremosa i densa.

En un bol a part hidratarem les algues dulse amb una mica de suc de taronja i afegirem una cullerada de miso. A aquest preparat li afegirem la ceba tendra tallada en fins cèrcols i una mica d’oli. 

Per preparar l’amanida bolcarem en un bol d’amanida, l’escarola i els enciams ja nets secs i trossejats, agregarem uns bocins petits de tofu o el bacallà, unes olives, la pastanaga rallada i finalment les dues salses. Primer regarem amb la salsa d’algues i remourem per repartir homogèniament per tota l’amanida l’assaonat. Acabarem decorant el centre amb 4 cullerades de salsa romesco.

dimarts, 6 de desembre del 2016

TIMBAL DE PATATES AMB VERDURES D'HIVERN AMB MUSSOLINA D'ALLIOLI



Com els anteriors divendres al mercat de plaça de Cuba de Mataró i com en anys anteriors dins de la campanya de Collits a Casa, es fan tallers de cuina amb les verdures i fruites de temporada i proximitat i en aquesta ocasió a càrrec de M. Pilar Ibern, també coneguda com a Gavina, ens va preparar unes salses tradicionals amb toc d’autor i verdures  i va escollir una xatonada vegana amb salsa romesco, tofu fumat i salsa de miso i aquest últim és el que poso ja que aquest dilluns l’he provat i està molt bo, un timbal de patates amb verdures d’hivern amb mussolina d’allioli.

També si ens agrada hi podríem posar ceba tallada a làmines i seria el primer ingredient que posaríem a la paella, si no tenim alls tendres els podríem substituir per secs, a l’estiu substituiríem la carxofa pel carbassó. I també podríem posar car picada en comptes dels bolets.

Ingredients :per a 4 persones.

600 g. de patata tipus red pontiak  ( pell vermella) també podríem utilitzar les kennebec
2 carxofes tallades a làmines fines
200g de xampinyons o bolets de bosc variats o una barreja de xampinyons, sitakes i gírgoles.
8 alls tendres tallats a bocins no gaire menuts
Pebre vermell en pols
I un polsim de cúrcuma en pols
1 gotet d’aigua de mar o de vi blanc

Per a l’allioli:
150 cl d’oli d’oliva
1 ou
1 gra d’all
Unes gotes de suc de llimona
 Sal marina

Preparació:

1. En una paella hi posaríem un lleuger bany d’oli, saltejarem las patates tallades a làmines fines, uns cinc minuts, tapades i assaonades amb sal i pebre.

2. Passats aquests minuts hi posaríem els alls tendres i afegiríem una mica de sal i oli i tornaríem a tapar la paella.

3r. Hi posaríem els bolets nets tallats a làmines i un polsim de sal i oli, taparíem i couríem 3 minuts.

4t. Seguidament agregaríem les carxofes tallades a làmines fines i ho courem a foc lent, fins que les patates estiguin toves.

5è.  Cap al final  els darrers 5 minuts hi podríem afegir un bon raig de vi blanc tipus pansa blanca o un bon raig d’aigua de mar, i esperaríem que redueixi i ja ho podríem servir.

Una vegada acabada la cocció, comprovant que tots els ingredients estiguin al punt, ho reservarem per poder emplatar amb l’allioli.

Per fer la mussolina senzillament posaríem els ingredients per ordre, en el recipient adequat per batre i batrem lentament amb la vareta elèctrica fins que l’oli hagi emulsionat perfectament, obtenint una salsa ben espessa.

Finalment prepararem l’emplatat. Situarem en cada plat un cèrcol  d’acer inoxidable i l’omplirem amb el resultat de les verdures saltejades, aixecarem el cèrcol i cobrirem el timbal amb una mica d’allioli i una línia de pebre vermell sobre el plat.

Servir calent.

Com ens va comentar la seva autora és un plat saborós, energètic, sense gluten, pot ser un excel·lent regal per als comensals un dia festiu, un plat de gurmet amb la senzillesa de les verdures d’hivern.

També hi podríem posar al damunt un bon pernil tallat fi i amb les verdures calentes se'ns fon una mica, en comptes de posar l'allioli.

diumenge, 27 de novembre del 2016

NOODLES DE BLAT SARRAÍ AMB VERDURES I SALSA DE SOJA




El passat divendres al mercat de plaça de Cuba de Mataró i com en anys anteriors dins de la campanya de Collits a Casa, es fan tallers de cuina amb les verdures i fruites de temporada i proximitat i en aquesta ocasió ens van preparar un hummus de remolatxa, uns noodles de blat sarraí amb verdures i salsa de soja i per acabar un gelat de préssec i mango, pràcticament amb els últims préssec. Tot això ens ho va cuinar la Judit Soto Hernández amb productes de l’horta ecològica de Can Margarida.

Per fer aquesta recepta podem utilitzar el tipus de tallarines que ens agradin i les verdures hem de posar les que ens agradin i les que siguin de temporada i sens dubte millor que siguin ecològiques. Bàsicament ho fem amb les verdures que tinguem a la nevera.

Ingredients:

80 gr de noodles
½ carbassó
1 pastanaga
½ ceba
½ pebrot vermell i ½ pebrot verd
¼ de col llombarda
125 g de pit de pollastre
2 cullerades de salsa de soja
Oli d’oliva verge de primera premsada en fred

Preparació:

1. Rentar les verdures i escorre-les. Pelar la pastanaga i la ceba, el carbassó no cal.

2. Tallar amb una mandolina les verdures, excepte la pastanaga que la farem a tires amb un pelador. El carbassó tallat a juliana.
Si no tenim mandolina les verdures les podem fer a bastonets prims.

3. Posar a escalfar una paella amb una mica d’oli d’oliva a foc mitja, incorporar les verdures i tapar i anar remenant de tant en tant, més o menys uns 10 minuts. Tapem perquè les verdures es facin al vapor.
4. En una olla amb aigua sal i una mica d’oli bullim la pasta segons les indicacions de l’envàs de la pasta.

5. Tallem el pollastre a tires fines i el fem a foc mitja en una paella amb una mica d’oli, afegim una mica de pebre molta i si volem una mica de gingebre ratllat un ¼ de cullera petita.

6. Saltegem tot junt en un wok amb 2 cullerades de salsa de soja.