Pàgines

diumenge, 30 de març del 2014

CULLERA DE TARONJA, COLRAVE, PINYONS I VINAGRETA DE MEL



Una cullereta fàcil, bona i queda molt refrescant amb la colrave que s’està recuperant, aquí podem trobar una amanida de colrave. La quantitat dels ingredients dependrà del nombre de culleretes, de tota manera es poca.

Ingredients:

Taronja petita
Colrave petit
Pinyons
Vinagreta:
2 cullerades d’oli d’oliva verge
1 cullerada de vinagre suau com el poma......
1 cullereta ben petita de mel

Preparació:

1r. Pelem la taronja i la tallem a rotllanes i després a trossos d ela mida de la cullera.

2n. Pelem i ratllem la colrave

3r. Torrem els pinyons en una paella sense oli hem d’anar en compte remenant i vigilant perquè en poc els tindrem fets.

4t. Preparem la vinagreta amb tots els ingredients ben barrejats.

Preparem la cullereta posant a la part de baix la taronja, al damunt la colrave ratllada i els pinyonets al damunt i després i posem la vinagreta per sobre i volen una mica de sal.

dimecres, 26 de març del 2014

PÈSOLS OFEGATS AMB GAMBETES



Aquest mes de març comença a Mataró la 3ª edició de la campanya Collits a Casa amb diferents activitats entre elles faran un seguit de demostracions de cuina i xerrades que es portaran a terme a l’aula de cuina del mercat de Plaça de Cuba evidentment amb productes collits a casa com bé diu l’eslògan, escollint per menjar millor el camí més curt, quan una fruita o verdura dona moltes voltes va perdent els seus valors, però si triem les que els nostres pagesos conreen, recullen i venen als mercats ens assegurem que han anat pel camí més curt.

Hem d’escollir els productes de temporada i de proximitat. Aquest dijous han col·laborat el restaurant Doscuiners cuinant uns pèsols de les verdures Font d’Argentona/Cabrera.
Els pèsols que han cuinat és de la varietat garrofal que junt amb la varietat floreta són de les més apreciades del Maresme i la seva característica principal és la seva dolçor.

Ingredients: ( 4 persones)

400 g de pèsols desgranats
200 g de gamba petita
4 alls tendres
1 ceba petita
2 tomàquets madurs
2 alls
10 gr picada ( all, avellanes, ametlles i pa torrat)
Sal marina, pebre i oli

Preparació:

Primer de tot farem un brou amb els caps i les pells de les gambes:
Tallem una ceba a daus petits i la posem a sofregir en una cassola amb una mica d’oli i un gra d’all. Quan estigui sofregit afegim el tomàquet mal tallat i deixem sofregir. Posem les pells i caps de les gambes i deixem que es torrin ben torradetes, sense cremar-se. Afegim aigua dos dits per sobre del sofregit i quan bulli deixem uns 20 minuts. Retirem, colem i reservem.

En una cassola sofregim els alls tendres tallats a rodanxes petites, afegim els pèsols, mullem amb el brou de gamba (el brou ha de ser calent), li posem la picada, sal, una mica de pebre i tapem. Deixem bullir 5 minuts i afegim les gambes, deixem bullir un minut més i rectifiquem de sal.

Les gambes prèviament les haurem fet en una paella a la planta o en una paella just un minut i ja les afegim a la cassola.

Si volem tenir una salsa amb consistència abans de l’aigua posem una culleradeta de farina i ho sofregim una mica.

Ho podríem fer també amb escamarlans, llagostins o galeres.

És important tenir la cassola ben tapada quan ho deixem bullir.

Quan acabem de fer-los si no ens el mengem al mateix moment és important refredar-los perquè conservin el color verd i per aconseguir-lo ho abocaríem en una cassola freda.
Els brous millor amb aigua mineral.

Si els pèsols són molt tendres hem de posar el brou just a la mateixa mida que els pèsols i si no són tan tendres un dit per damunt dels pèsols.

També podríem fer un mar i muntanya afegint abans de posar les gambes uns talls de botifarra negre.

dimarts, 25 de març del 2014

WOK DE COL, PASTANAGA I ALLS TENDRES




La millor època per trobar les cols és des del setembre fins el gener, de tota manera al Maresme encara les podem trobar i en el meu cas a més a més ecològica.

La col era consumida ja pels celtes, els grecs i els romans per les seves propietats medicinals, era un bon remei per als trastorns intestinals o pulmonars.

Els estudis defensen que la col i les seves diferents famílies ajuden a combatre diferents tipus de càncers.

Ens aporta vitamina C fins i tot més que les taronges i també ens ajuda a eliminar els líquids acumulats en el cos per tant és un bon diürètic.

Quan la bullim ho hem de fer amb poca aigua, una bona manera de prendre-la és al vapor i també la podem fer saltejada amb una mica d’oli, ha de quedar amb una textura lleugerament cruixent, però no crua. 


Ingredients:

1 Col petita
2 Pastanagues
1 Ceba
1 Manat d’alls tendres
1 gra d’all
Salsa de soja
Gingebre fresc o molt no gaire perquè el seu gust és fort.
Vinagre d’arròs ( en el meu cas no en tenia i no l’he posat)


Preparació:

Rentem totes les verdures i les deixem eixugar. Tallem la col en tires ben fines, les pastanagues a rodanxes també fines, la ceba tallada a llunes fines, els alls tendres a rodanxes i el gra d’all el trinxem ben petit.

Posem el Wok al foc amb oli. Quan l’oli estigui ben calent hi afegim la pastanaga, la ceba i els alls tendres i ho anem remenant perquè es facin totes les verdures per igual. Passats uns cinc minuts hi afegim el gra d’all, la soja, el gingebre rallat molt petit i el vinagre d’arròs . Li donem un parell de voltes perquè es barregin tots els ingredients i seguidament afegim la col. Ho deixem coure uns 5-7 minuts i ho servim ben calent.

La salsa de soja en el meu cas un parell de cullerades, si tinguéssim el vinagre i posaríem més o menys la mateixa quantitat.

dilluns, 17 de març del 2014

LES CARXOFES EN TEMPURA




Aprofitant el productes de temporada i de proximitat podem fer unes carxofes  en tempura, molt fàcils de fer i amb un toc cruixent i les podem posar com un aperitiu o com acompanyament d’un plat principal.

Ingredients:

4 carxofes
Farina
Aigua de Vichy
Sal marina
Oli

Preparació:

En un bol posem l’aigua de Vichy freda i la farina, normalment per 2 parts de farina per una d’aigua i un polsim de sal i ho remenem amb una forquilla fins aconseguir una pasta homogènia i més aviat espessa. I la conservem a la nevera.

Netegem les carxofes, els hi traiem les fulles externes i més dures i les escapcem deixem la part més tendre del cor i les tallem en 6 o 8 trossos.

A continuació posem a escalfar l’oli, millor en un cassó no massa gran i posem l’oli que ha de ser abundant.  

Mentrestant anem sucant les carxofes a la tempura que ja teníem preparada, els hi traiem l’excés a l’extrem del bol i les posem al cassó quan l’oli el tinguem calent. El temps de cocció de 2 a 3 minuts fins que les veiem daurades que les traurem i les posarem damunt de paper de cuina absorbent per tal que perdin l’excés d’oli i els hi posem la sal pel damunt.  

dilluns, 10 de març del 2014

LES SARDINES AL FORN



Una manera fàcil, senzilla, saludable, ràpida i que queden molt bones les sardines és al forn.

D’aquesta manera solucionem el problema de l’olor que deixen per tota la casa.

Al mercat trobem sardines tot l’any però el millor moment és a partir més o menys des del 15 d’abril i pel maig diríem que estaria en el seu millor moment, és quan és grossa, grassa, greixosa, de carn dura però suau.

Ingredients: ( 2 persones)

500 g de sardines
2 grans d’all (tallat ben petit)
1 branca de julivert ( tallat petit)
Oli d’oliva, sal marina
Un raig de vinagre de vi blanc

Preparació:

1. Netejarem les sardines, els hi traurem el cap i les tripes, i les posarem en una plata per anar al forn, untada d’oli o amb paper vegetal i les anem posant unes al costat de les altres.
2. Quan tenim all i el julivert ben picat els posem amb l’oli d’oliva.
3. Damunt de les sardines hi posem la sal i una mica de cada una d’elles amb l’oli i el julivert.
4. Posarem la plata al forn a 200º a dalt i baix i que ja el tindrem prèviament escalfat.
5. Com be sabem depenent de la mida de les sardines i el nostre forn entre uns 10 o 15 minuts les tindrem fetes. No hem de passar del temps de cocció perquè no ens quedin eixutes.
6. Quan més o menys estan a meitat de cocció els hi poso un raig de vinagre. (És opcional, el posem o no al nostre gust).

El vinagre ha de ser suau i no abusem d’ell