Pàgines

divendres, 29 de desembre del 2017

POLLASTRE AMB PRUNES I PINYONS



Aquest recepta de pollastre és típica per al dinar de Nadal, bàsicament durant tot l’any a casa cuinem les carns i els peixos a la planxa, ja que seria la manera més saludable de menjar-los, i per aquestes dates fem una excepció, per mantenir la tradició, tot i que també el fem al forn farcit, senzillament ho prioritzem tenir-lo fet prèviament o al mateix dia al forn.
És important tenir un bon pollastre en aquesta ocasió ecològic.

Ingredients:

1 pollastre tallat a octaus
4 cebes grosses
200 gr de prunes amb pinyol
1 grapat de pinyons
6 grans d’all
1 copa de brandi
1 copa vi ranci
1 branca de canyella
1 fulla de llorer
Oli d’oliva, sal, pebre i aigua
També hi podríem posar unes orellanes

Preparació:

En una cassola hi posem l’oli, l’escalfem i enrossim el pollastre, prèviament salpebrem, ha de quedar daurat. Retirem l’excés d’oli perquè el pollastre no quedi massa oliós i reservem el pollastre.

A continuació sofregim els grans d’all sencers amb pell, la ceba tallada a juliana gran, l’anem sofregint fins que agafi color i es vagi caramel·litzant uns 20 minuts a foc lent i amb la cassola sense tapar i a continuació afegim la canyella i la fulla de llorer.

Afegim el pollastre i incorporem la copa de brandi i la de vi ranci i deixem que s’evapori l’alcohol, durant uns 10 minuts a foc mitjà, removem i afegim aigua calenta cobrint el pollastre, tapem i deixem coure el pollastre a foc lent, anar fent xup xup uns 40 minuts, depenent del tipus i mida del pollastre i hem d’anar remenant de tant en tant. I quan faltin uns 10 minuts afegim les prunes i els pinyons, també hi podríem posar uns albercocs, renovem i rectifiquem de sal.

Les prunes prèviament en un bol les podríem macerar uns 15 minuts amb el brandi.

És millor tenir-lo preparat d’un dia per l’altre i una estona abans de menjar el posem el foc i l’escalfem.

TARTAR DE FUET O LLONGANISSA



És una recepta molt fàcil i no cal ni encendre el foc, aquest tàrtar el podem fer amb fuet o amb llonganissa, és important que el fuet sigui tendre i bo.

Podem posar diferents ingredients, en aquesta ocasió tomàquet i olives verdes sense pinyol.

Ho poso diferents opcions: tomàquet, poma, pinyons torrats, orenga i unes orellanes. La poma li donaria el toc fresc i el puc dolç les orellanes.

També li podríem posar ceba tendra, taperes i cogombrets.

I ho amanim o acompanyem amb un oli de mostassa.

Ingredients:

Fuet o llonganissa tendres de qualitat

2 tomàquets vermells tipus pera, en aquesta ocasió tenia xerris 

Unes quantes olives verdes sense pinyol

Primer ratllem el tomàquet i el posem en un colador perquè perdi l’aigua, en aquesta ocasió tenia uns xerris i els he tallat petits. 

A continuació pelem el fuet o la llonganissa i el trinxem en un robot, ha de quedar a trossos, no com una massa. Jo ho he fet amb la thermomix amb un parell o tres de cops de turbo.
Si hi posem poma l’hauríem de pelar i tallar a daus petits.

Les olives també les he tallat petites.

Haurien de preparar l’oli de mostassa baten la mostassa i l’oli, amb aquest oli amaniríem el tàrtar.

En aquesta ocasió l’he presentat en culleretes o també el podríem emmotllar i acompanyar d’unes torradetes.

divendres, 1 de desembre del 2017

ARGOLLA DE TIÓ DE NADAL




Ara que ja falten pocs dies per al Nadal, us proposa de fer aquesta argolla per decorar les nostres taules, es senzilla de fer, necessitem poques coses i que ens poden ajudar a fer els nostres fills. 

Necessitem taps de cava, cartolina vermella, cartolina negra, unes betes de color vermell i retolador negre. Una mica de pegament i unes grapes.

Per cada tap de cava podem fer dues rodelles, que es la cara del Tió i desaprofitant la part més ampla del tap, un cop tinguem totes les cares de Tió, tantes com argolles necessitem i amb un retolador negre li dibuixem els ulls, la boca i el nas.

Amb les cartolina vermella dibuixem una barretina i amb la negre també, però una mica més llarga la part de baix, enganxem amb pegament les dues cartolines i aquestes a la part de dalt de la cara del tió.

Tallem la veta vermella de la mida que vulguem fer la llaçada i a la meitat amb una grapadora l’enganxem darrera la cara del Tió.

Quan vaig fer aquesta cara de Tió també l’acompanyava amb un pergamí amb la cançó del caga tió.

dissabte, 22 de juliol del 2017

PASTIS DE POMA SENSE LACTOSA



Aquest pastis ja fa uns dies que el vaig veure en un bloc de cuina, de tota manera hi vaig canviar algun dels ingredients per evitar la lactosa, en aquesta ocasió amb poma però també ho podríem fer amb pera, préssec o altres fruites. Ho podríem fer amb qualsevol tipus de poma.

El motlle ideal per fer aquest pastís és el 20 cm.

Ingredients:

1 Kg de pomes
2 ous grans o 3 de petits
100 gr de farina, en el meu cas integral
40 gr de sucre morè
30 gr d’oli de coco fos
10 gr de llevat químic en pols
130 ml de llet d’arròs.
1 branca de canyella
1 baina de vainilla

Preparació:

Primer hem de preescalfar el forn a 180º.

A continuació engreixem el motlle amb una mica d’oli de coco i també sucre morè a part de les quantitats que hem dit anteriorment.

En un cassó posem la llet d’arròs amb la branca de canyella i la baina de vainilla oberta per la meitat i quan arrenqui el bull apagar el foc i deixar refredar.

Batre els ous amb el sucre morè, durant 4 minuts i afegir l’oli de coco, mentre seguim batent, afegir la farina tamisada i el llevat i seguir batent fins que s’hagi incorporat tot i finalment posar la llet prèviament colada i reservar.

Pelar les pomes i tallar per la meitat i treure el cor i laminar-les amb una mandolina i fer-la a làmines fines d’un 1,5 cm.

Hem de reservar unes quantes làmines de poma per posar-les a sobre del pastís i la resta de làmines les afegim a la massa que hem preparat i remenem com per fer una truita de patata, s’ha d’impregnar la massa a totes les làmines de poma.

Abocar-ho al motlle i allisar la superfície i col·locar bé les làmines de poma reservades i a continuació ho posem al forn durant uns 60 minuts.

Després desemmotllar i posar al damunt una mica de melmelada d’albercoc en el meu cas sense sucre i ecològica, també posar-la pels lateral i unes ametlles laminades.

dissabte, 10 de juny del 2017

TRUFES DE CACAU, FESTUCS I COCO



Un nou taller de cuina al mercat de Plaça de Cuba de Mataró i dins de la campanya M’agraden el Mercats i aquest divendres amb uns postres o uns dolços més saludables, vam fer unes trufes de cacau i festucs, una crema catalana (vegana) i un pastís de carbassó amb crema de taronja.

Us poso aquestes trufes molt fàcils de fer, saludables, sense sucre i sense làctics i són molts ràpides de fer. Són aptes per a celíacs, vegans i diabetis.

Ingredients:

100 gr de dàtils desossats
100 gr. ametlles pelades crues
10 gr de suc de taronja
10 gr de cacau pur
50 gr de festucs picats crus
50 gr de cacau per decorar
50 gr de coco ratllat

Preparació:
Primer triturem els dàtils, les ametlles, el suc de taronja amb una batedora o amb la thermomix. Podem posar-ho una estona i després fer les boletes.
Si ho fem amb la thermomix posem en el vas els ingredients i triturem a velocitat 4.

Després fem boletes i les arrebossem amb els festucs, cacau i coco.

Un cop fetes les mantindríem a la nevera i també les podríem posar en unes càpsules de paper.