Pàgines

dimecres, 31 d’agost del 2011

BASTONETS D'ALBERGINIA I CARBASSÓ AMB OLI DE FRUITS SECS

Aquesta recepta ja fa força temps en una demostració de la thermomix ens la varen ensenyar. L’he fet diverses vegades però l’oli amb panses, nous i bacó l’he utilitzat amb altres verdures o patates al vapor.

Ingredients:
300 gr d’albergínies
300 gr de carbassons
½ litre d’aigua
50 gr d’oli d’oliva
Nous, panses petites i bacó

Preparació:
1r Posar al vas de la thermomix l’aigua i programar 6 minuts, temperatura varoma, velocitat 2. 

2n Preparem les albergínies i  els carbassons tallats a bastonets. Els posem al recipient Varoma i reservem.

3r Programem 18 minuts, temperatura varoma, velocitat 2 posem el varoma damunt del vas ( comprovant sempre que hi hagi sortida de vapor).

4t Passat aquest temps tirem l’aigua del vas i posem l’oli, les nous, les panses i el bacó. Programem 6 minuts, temperatura 100º, velocitat 1.

Posem els bastonets de verdures en una font i l’oli amb les nous, panses i bacó al damunt.

Últimament hi poso pernil salat i no el bacó, segurament perquè em sembla més saludable. De tota manera amb qualsevol verdura com espinacs, bledes, mongetes tendres, fetes al vapor o bullides aquest oli amb les panses,les millors les petites sense pinyol i de colors clar i fosc, les nous i el pernil està molt bo. En cas que no ens agradin les panses les podem suprimir.



dissabte, 27 d’agost del 2011

RESTAURANT GRESCA

Aquesta vegada hem baixat a Barcelona a sopar, el que té el mes d’agost és que alguns d’aquells restaurants que tens en una llista per anar-hi estan tancats. De tota manera a la llista hi era aquest restaurant i no feia vacances, del qual havia llegit molt bones critiques i recomanacions. Així que prèvia reserva vam anar al Restaurant Gresca al carrer Provença 230.

És un petit local, amb unes 9 taules, un inconvenient que un cop ple i amb els comensals amb plena conversa, té un excés de ressonància.

Vam demanar el menú degustació, tot i que havia llegit que prèviament al moment de fer la reserva calia encarregar-lo, en van dir que ara ja no. El que si varem demanar va ser la recomanació dels vins que ens acompanyarien el sopar amb l’únic requisit que fossin catalans.

Així que vam començar el menú degustació que va consistir amb 2 aperitius un primer un cruixent de parmesà amb pebre vermell, el qual no varem fotografiar el segon una tonyina.

 
I ja varem començar amb uns lloms de sardina amb una mantega d’espècies i un bescuit de nous, que estaven molt bons.


Després un foie mi-cuit amb un brou d’escabetx de ceba i porro.

 
Van canviar el foie, a un de nosaltres sense cap problema per un altre plat amb rossinyols i ......... que fins i tot estava millor que el foie.

 
Molt bona de textura i presentació una truita amb bacó i al damunt “Caviar de tomàquet”

 
Un arròs de bacallà amb pèsols

 
Un rap amb ceba amb escabetx i canyella, particularment hem va agradar molt

 
Lletó amb una molt bona salsa espanyola.
 
Amb les converses de final de sopar ens vam oblidar de fotografiar l’últim un colomí  al gingebre. I ja per acabar les postres,  primer una teula negre amb fruites vermelles.
 

I les ultimes també sense fotografia una pinya colada, amb xocolata, pinya, llimona i rom, la qual tenia una bonica presentació i molt bona.

El menú degustació a 50 euros.
El vi blanc Desig, amb un final fresc i lleuger de 9,50 euros
El vi negre, la lluna la pruna 2008, una edició limitada de 1000 ampolles, un vi equilibrat i complex amb una etiqueta infantil de 23 euros. 

Els migdies tenen menú d’uns 19 euros i la beguda apart.

Restaurant de cuina creativa, plats molt bons ( alguns ens van agradar més que altres) i les seves presentacions, molt bona relació qualitat / preu i també una bona relació de vins i els seus preus.

dimarts, 16 d’agost del 2011

AMANIDA DE MELÓ


Amb els calors de l’estiu, les amanides passen a ser un dels plats que fem amb més freqüència, són de fàcil digestió, plats lleugers, fàcils i refrescants.

Podem utilitzar la combinació de molts aliments, aquesta que us proposo és especialment bona i també de presentació.

Ingredients: ( 4 persones)

1 meló important que estigui en el seu punt, massa madur no ens va bé.
1 “bouquet” d’amanida: enciam, escarola, roure, xicoira, espinacs..... etc
Pernil d’ànec o pernil ibèric
1 pot espàrrecs
2 o 3 tomàquets cirerols per persona
2 o 3 fulles d'endívia per persona

Per amanir-la:
Amb un condiment típic provençal la “tapenade” que consisteix en triturar olives negres, tàperes, anxoves i oli d’oliva.

També la podem amanir amb una vinagreta amb vinagre de xerès i unes gotes de vinagre de Mòdena.

Preparació: 

Tallem el meló amb rodanxes d’uns 2 dits i els hi traiem la pell i les dividim en dos meitats, que ens serviran per col·locar en el seu interior el “bouquet” d’amanida, al damunt un parell d’espàrrecs i la tapenade per sobre. Tot això en un lateral del plat. 

A l’altra banda i col·loquem els 4 talls de pernil d’ànec o de pernil ibèric, unes fulles d’endívia i els tomàquets oberts per la meitat.

Aquesta vegada a casa no hi havia cap pot d’espàrrecs i les endívies i he posat més tomàquets. La podem adaptar als productes de temporada. També hi podríem afegir unes olives negres.





dilluns, 15 d’agost del 2011

LA SALSA DE TOMÀQUET


Ara a l’estiu podem trobar tomàquets ben madurs, que ens permetran preparar la salsa de tomàquet i tenir-la a punt durant els mesos d’hivern, que ens pot servir per a infinitat de plats, la qual és fàcil i senzilla de fer. Podem utilitzar els tomàquets del tipus pera que són molt bons i a part de color vermell intens, de tota manera podem fer servir altres tipus de tomàquet, el més important és que siguin ben madurs i ben vermells.

Ingredients:
1 kg de tomàquet triturat natural
3 grans d’all
Oli d’oliva verge “de primera premsada en fred” i sal marina

Preparació:

1r.- Escaldar els tomàquets, els hi farem uns talls en forma de creu a la base, els posarem en una cassola amb aigua calenta i els deixem una fins que veiem que la pell comença a aixecar-se pel lloc on els hi hem fet els talls.

2n.- Pelem els tomàquets, i els hi traiem les llavors, els podem triturar amb una batedora o tallar-los a daus molt petits.

3r.-  En una paella hi posem l’oli i els alls tallats ben petits i els sofregim a foc lent a continuació afegim el tomàquet, la sal i el sucre ho tapem i en més o menys uns 30 minuts la tindrem feta.

També podríem fer-la amb el tomàquet ja triturat, que podem comprar a qualsevol supermercat.


De tota manera actualment la faig a la thermomix:

Preparació:

1r.- Triturem els tomàquets uns 30 seg. a vel 8, que quedi un puré fi, per evitar trobar els trossos de pell. Hem de triturar el tomàquet abans, perquè si fem la salsa i posteriorment ho triturem tot, aquesta ens quedarà d’un color carbassat. Reservem el puré de tomàquet.

2n. En el vas posem uns 50 cc d’oli i els alls pelats, i els triturem 10 seg. a velocitat 4 o 5, baixem les restes de les parets del vas i programem 5 minuts a 100º i velocitat 1, afegim els tomàquets triturats i que havíem reservat i la sal i programen 30 m. temperatura 100º i velocitat 2, passat aquest temps comprovem si ha quedat prou espessa i si no fos així afegim més temps. Podríem afegir 10 minuts més perquè evapori més aigua i tenir la salsa més concentrada. Abans de donar-la per acabada comprovem si la tenim al punt de sal.

Tant bon punt s’acabi el temps, omplirem els pots de vidre(que ja tindrem esterilitzats) els taparem amb força i els posarem de cap per avall, jo els tinc unes 12 hores així i després ja els tenim a punt per a quan els necessitem. També la podríem congelar

Aquesta és la salsa de tomàquet bàsica, la qual té variacions, amb ceba i altres amb verdures com pastanaga, porro i fins i tot amb vi.

Salsa de tomàquet amb ceba:

Ingredients: 1 kg de tomàquets evidentment madurs, els 3 grans d’all i una ceba mitjana, la sal marina, els 50 cc d’oli d’oliva i si volem una mica pebre negre.

I seguiríem la mateixa preparació posaríem l’oli al vas junt amb els alls i la ceba a trossos, trituraríem 10 segons a velocitat 4 o 5 i ja seguiríem la mateixa programació anterior.

Particularment hi poso una pastanaga per no tenir que posar el sucre, el qual hauríem d’utilitzar el menys possible. L’afegeixo al mateix temps que la ceba i l’all i la resta tot igual.



diumenge, 14 d’agost del 2011

ELS TOMÀQUETS, ELS PROTAGONISTES DE L'ESTIU


Les tomaqueres són originaries de la zona andina de Xile i Perú, d’allà es va estendre per tota l’Amèrica Central i del Sud, van ser cultivades pels maies i els asteques. Amb la llengua dels asteques significava fruit inflat.

A les hortes del Maresme els pèsols són els protagonistes de la primavera i els tomàquets els protagonistes de l’estiu, és el producte estrella de les hortes del Maresme. Els més apreciats els de Montserrat i el  Pometa.

Hem de consumir els productes de l’horta del Maresme, productes de temporada de proximitat, de qualitat i frescos, collits el mateix dia o l’anterior per la qual cosa tenen més vitamines i més nutrients.

El principal component del tomàquet és l’aigua, el seu contingut amb sucre és lleugerament superior a la resta de verdures. La seva importància recau en l’elevada aportació de vitamines, minerals i fibra.

Als mercats del Maresme hem pogut trobar totes aquestes varietats:

El tomàquet de Montserrat o de rosa és una hortalissa delicada i de baixa productivitat, de gran calibre, força buit per dintre, amb poca polpa i de color extern rosa, que presenta forma de carbassa, amb ondulacions arrodonides i suaus, de sabor dolç i refrescant, pell cruixent i amb poca polpa. Aquestes característiques el fan idoni per a les amanides i per ser farcits.


El tomàquet pometa, tomàquet d'amanir, sense un punt d'acidesa. És una de les joies gastronòmiques del Maresme. Quan està madur presenta un color vermell intens sense taques ni solcs, mantenint una forma arrodonida.
Tot i ser una varietat autòctona, el fet de ser poc productiva davant de les actuals varietats híbrides de tomàquet, fa que malgrat que s'està recuperant des de fa pocs anys, encara avui sigui força desconeguda i amb una producció limitada.


El tomàquet pebrot, es allargat i evidentment amb forma de pebrot, té poques llavors, carn atapeïda i gust boníssim. Amanit amb un bon raig d’oli i sal o acompanyant formatge fresc de cabra i ben madur també per fer gaspatxos..




El tomàquet  xerri, la seva mida i forma ens recorden les cireres, en angles “cherry”. Els dels nostres mercats en forma esfèrica, de color vermell intens. En forma de pera que els podem trobar de diversos colors: groc taronja, vermell i el granat.Molt bones unes broquetes amb els tomàquets i unes boletes de mozzarella i oli d’alfàbrega.

 

 El tomàquet “San Marzano”, és d’origen italià, és carnós molt vermell i quasi sense llavors. És ideal per fer gaspatxo I els italians és el que utilitzen p er fer la salsa bolonyesa.

 

 

 El tomàquet pera, És  piriforme com el seu nom indica, és molt carnós i polpa suculenta, és el tomàquet de conserva. S’utilitza per fer salses i pures


dissabte, 13 d’agost del 2011

CREMA FREDA DE TOMÀQUET I ALFÀBREGA


Aquesta recepta a l’estiu la vaig diverses vegades, és època de tomàquets, fresqueta i molt fàcil de fer. És del llibre de vacances de la Thermomix i està feta en un moment i a continuació a la nevera.

Ingredients:  ( 4 persones)

1kg de tomàquets madurs molt vermells
1 gra d’all
6 glaçons de gel
100 o 150 gr d’oli d’oliva verge (a poder ser de primera premsada en fred)
Sal marina i pebre al gust
4 fulles d’alfàbrega fresca i alguna més per adornar
Vinagre al gust o suc de llimona

Preparació:

1r. Poso un pot amb aigua i posar el gra d’all i el deixi bullir durant 10 seg. el trec i el refresco amb aigua freda, per evitar el retorn de l’all.

2.- Posem tots els ingredients en el vas de la thermomix a excepció de l’oli i les fulles d’alfàbrega que utilitzarem per decorar. El motiu de no posar l’oli és perquè al triturar-lo junt amb la resta d¡ingredients la crema queda d’un color carbassa. El millor és afegir-lo després de triturar-ho i remenar amb l’espàtula. 

3r. Programem 1 minut a velocitat 5 i a continuació 2 minuts en velocitat màxima( ha de quedar molt fi.

4t. Aquest és el moment d’afegir l’oli i si volem ho colem tot i si volguéssim fins i tot i podríem afegir més aigua.

S’ha de servir molt freda i adornada amb les fulles d’alfàbrega picades .
Si no tenim la thermomix també ho podem fer amb el turmix.


dijous, 11 d’agost del 2011

CANELÓ DE CARBASSÓ AMB MELMELADA DE TOMÀQUET


Avui una recepta ben fàcil i amb els productes de temporada que tinguem, sense massa preparació i per servir en fred.

Ingredients:

1 carbassó

Enciam, ruca

Bastonets de pastanaga

Bastonets de carbassó

Daus de tomàquet



Preparació:

1r. Tallar el carbassó a làmines molt fines, jo les he tallat amb la màquina de tallar embotits.

2n.  Escaldar el carbassó uns 2 minuts i a continuació posar-les amb aigua freda per tallar la cocció.

3r. Agafa una làmina de carbassó i estendre-la i omplir-la amb els enciams, la ruca, la pastanaga, el tomàquet, que prèviament havia amanit. També hi podríem posar les verdures que vulguem, saltejades o fetes al vapor.

4t. Enrotllem com un caneló i a sobre una ratlla de melmelada de tomàquet. També està molt bo amb melmelada de gerds.


dissabte, 6 d’agost del 2011

L'ORXATA DE XUFLA


L’orxata és el nom que utilitzem per a diversos tipus de begudes vegetals. La podem fer de xufles, ordi, ametlles, avellanes o arròs.

Al País Valencià la més popular és l’orxata de xufles, que la fan amb aigua, xufles i sucre. Es serveix molt freda o granissada. L’orxata té un elevat contingut de midó, greixos, sucres i proteïnes. També és rica amb minerals i vitamines, com els fòsfor, el potassi i les vitamines E i C.

Producte vinculat a l’horta valenciana, bàsicament a l’horta al nord de la ciutat de València.
És una beguda dolça i refrescant associada a les calors de l’estiu. És diürètica i facilita la digestió.

Jo la faig amb la thermomix, però també la podem fer amb un turmix.

Ingredients:

200 o 250 gr de xufles
700 gr d’aigua mineral
300 gr amb glaçons
110 gr de sucre o sucre de canya o 5 cullerades de xarop d’atzavara (uns 60 gr.)

Preparació:

1r  Netegem i rentem bé les xufles

2n Les posem en un recipient amb aigua suficient per cobrir-les, aproximadament de 8 a 12 hores, per aconseguir la seva hidratació. Li podem canviar l’aigua més d’una vegada. Quan les hidratem és important utilitzar aigua mineral. Després tirem l’aigua.

3r. Posem tots els ingredients als vas de la thermomix  menys l’aigua i ho triturem durant 2 m. a velocitat 5-7-9 de manera progresiva, ajundant-nos amb l’espàtula.

4t.  Quan ho tenim tot ben triturat i afegim l’aigua una mica al nostre gust.

5è Per últim ho colem amb un colador de tela o amb un colador xinés amb un drap de cotó.  

 
L’hem de posar immediatament a la nevera i consumir-la el mateix dia sinó es fa malbé.
Abans de servir millor remenar una mica perquè la pasta queda dipositada al fons.

Aquest cop l’he preparada amb el xarop d’atzavara (sirope d’agave), un edulcorant natural una alternativa saludable, en comptes del sucre i la quantitat  depèn si ens agrada més o menys dolça.  

També hi podríem posar pell de llimona ratllada o canyella.